09302022Παρ
Last updateΣαβ, 21 Φεβ 2015 9am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 14:32

ΔΤΤ: Διαδικασίες έκδοσης και επιπρόσθετες διευκρινήσεις

Πληροφορίες και διευκρινήσεις για τα Δελτία τεχνικής Ταυτότητας και του επερχόμενους ελέγχους (στην Ανάβαση Αττικής 31/10, στο Σπριντ Κορίνθου 7/11, στον αγώνα Dragster στη Θήβα 7/11, στο Σπριντ ΑΣΜΑ 21/11, στο Ράλλυ ΠΑΛΑΔΙΟ 27/11 και στο Σπριντ Άγ. Μερκούριος 12/12) μπορείτε να βρείτε στην Εγκύκλιο 12 - 2015, καθώς και στον κατατοπιστικό οδηγό με τη μορφή Ερωτήσεων και Απαντήσεων που ακολουθεί.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (FAQ) ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (ΔΤΤ)

1. Ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης των ΔΤΤ;
Συνοπτικά, δύο σημαντικοί λόγοι:
•    Η καταγραφή όλων των αγωνιστικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι θεμελιώδη συστατικά του χερσαίου μηχανοκίνητου αθλητισμού
•    Η λεπτομερής εξέταση των αγωνιστικών αυτοκινήτων από τεχνικούς εφόρους αυξημένης εμπειρίας σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας και τη γενικότερη κατάστασή τους

Επιπλέον σημειώνεται, ότι από το 2016 οι έλεγχοι εξακρίβωσης για τα αυτοκίνητα με ΔΤΤ θα είναι δειγματοληπτικοί. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. εγκύκλιο 10/2015 “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ”.

2. Ποιά αυτοκίνητα υποχρεούνται να διαθέτουν ΔΤΤ;
Ολα τα αυτοκίνητα, ακόμα και τα ιστορικά, που συμμετέχουν σε αγώνες ράλλυ, ράλλυ σπριντ, αναβάσεων και ταχύτητας. Για τους λοιπούς αγώνες, εν γένει τα αυτοκίνητα που διαθέτουν υποχρεωτικά κλωβό ασφαλείας (roll cage) σύμφωνα με τους σχετικούς τεχνικούς κανονισμούς. Τέλος, όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα με αγωνιστικές πινακίδες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. εγκύκλιο 12/2005 “ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ”

3. Εχω ήδη ΔΤΤ, πρέπει οπωσδήποτε να εκδώσω νέο; Δεν μπορώ να τρέξω με το παλιό;
Ακόμα και αν έχετε “παλιό” (με γαλάζιο εξώφυλλο) ΔΤΤ πρέπει οπωσδήποτε να εκδώσετε “νέο” (με χρυσαφί εξώφυλλο) εντός του 2015. Ωστόσο για το 2015 γίνονται δεκτά για συμμετοχή σε αγώνες τόσο το παλιό όσο και το νέο ΔΤΤ. Οταν εκδοθεί “νέο” ΔΤΤ το “παλιό” ακυρώνεται. Από 1/1/2016 θα γίνονται δεκτά μόνο τα “νέα” ΔΤΤ.

4. Ποιό είναι το παράβολο για έκδοση ΔΤΤ;
Είτε €30 (για λεπτομερή τεχνικό έλεγχο στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης) είτε €70 (για λεπτομερή τεχνικό έλεγχο μεμονωμένα). Σημειώνεται, ότι τα παράβολα αυτά είναι μειωμένα κατά €10 σε σχέση με παλιότερα. Αν υπάρχει ΔΤΤ εκδοθέν το 2013 ή 2014, ο κάτοχος απαλάσσεται από το παράβολο. Για ιστορικά αυτοκίνητα με ΗTP (Historical Technical Passport) το παράβολο είναι μειωμένο κατά 50%. Δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση για νέους οδηγούς. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. εγκύκλιο 12/2015 “ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ”.

5. Ποιά είναι η διάρκεια ισχύος των ΔΤΤ;
Η ισχύς των ΔΤΤ (τόσο “παλιών” όσο και “νέων”) είναι διετής από την αρχική έκδοσή τους. Στη συνέχεια ανανεώνονται για δύο έτη κατόπιν σχετικής επιθεώρησης Τεχνικού Εφόρου αυξημένης εμπειρίας ως προς τα συστήματα ασφάλειας και τη γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου. Οι ανανεώσεις αυτές γίνονται στο περιθώριο τεχνικών ελέγχων αγώνων και είναι δωρεάν. Επιτρέπονται μέχρι 3 ανανεώσεις και στη συνέχεια απαιτείται επανέκδοση του ΔΤΤ. Κατά συνέπεια η μέγιστη ισχύς του ΔΤΤ είναι 8 έτη.

Ενημερωτικά, η πλειονότητα των “παλιών” ΔΤΤ είχε εκδοθεί από το 2005 έως το 2007 δηλαδή έχουν ξεπεράσει τη μέγιστη διάρκεια ισχύος των ΔΤΤ. Στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν ενδεχομένως επέλθει μεγάλες αλλαγές στα συστήματα ασφαλείας (πχ. λήξη ισχύος καθισμάτων, ζωνών και δεξαμενών ασφαλείας) και τη γενική κατάσταση του αυτοκινήτου. Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε απαραίτητη η εκ νέου έκδοση των ΔΤΤ.

6. Το αυτοκίνητό μου για τους αγώνες που συμμετέχω δεν υποχρεούται να διαθέτει κλωβό ασφαλείας. Πρέπει να έχει ΔΤΤ;
Οχι, εκτός και αν έχει αγωνιστικές πινακίδες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. εγκύκλιο 12/2005 “ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ”.
Υπενθυμίζεται ότι αν τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας δεν ισχύουν πια (πχ. αλλαγή κινητήρα με άλλου κυβισμού) η χρήση αγωνιστικών πινακίδων είναι υποχρεωτική ακόμα και αν υπάρχουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας.

7. Το αυτοκίνητό μου διαθέτει κλωβό ασφαλείας, παρότι για τους αγώνες που συμμετέχω δεν υποχρεούται. Πρέπει να έχει ΔΤΤ;
Οχι, εκτός και αν έχει αγωνιστικές πινακίδες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. εγκύκλιο 12/2005 “ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ”.

8. Μπορώ να εκδώσω ΔΤΤ στα γραφεία της ΟΜΑΕ ή του σωματείου μου;
Εν μέρει: μόνο σε ό,τι αφορά την έκδοση του βιβλιαρίου και την καταγραφή του αυτοκινήτου. Ωστόσο για να ισχύει πλήρως το ΔΤΤ πρέπει να περάσει από λεπτομερή τεχνικό έλεγχο, είτε σε ειδική εκδήλωση είτε μεμονωμένα.
Το ΔΤΤ είναι απαραίτητο για την έκδοση αγωνιστικών πινακίδων. Κατά συνέπεια, πριν από τις αγωνιστικές πινακίδες, πρέπει να έχει εκδοθεί το ΔΤΤ, είτε πλήρως (καταγραφή και τεχνικός έλεγχος) είτε εν μέρει (καταγραφή μόνο).
Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. εγκύκλιο 12/2015 “ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ”.

9. Εχω πολλά αγωνιστικά αυτοκίνητα, πως θα τα περάσω τεχνικό έλεγχο για να βγάλω ΔΤΤ;
Είτε προσκομίζοντάς τα σε κάποια από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις λεπτομερούς τεχνικού ελέγχου (παράβολο €30) είτε μεμονωμένα, κατόπιν συννενόησης με την ΟΜΑΕ (παράβολο €70). Προτιμώνται σαφώς οι ειδικές εκδηλώσεις. Αν ωστόσο μπορούν να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα, ενδεχομένως να μπορεί να προγραμματιστεί εκτάκτως και υπό προϋποθέσεις μια εκδήλωση, κατόπιν συννενόησης με την Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΑ.

10. Γιατί πρέπει να κλείσω ραντεβού τηλεφωνικά στην ΟΜΑΕ για την εκδήλωση λεπτομερούς τεχνικού ελέγχου;
Για καλύτερη εξυπηρέτηση, με αποφυγή, στο μέτρο του εφικτού, φαινόμενων συνωστισμού και καθυστερήσεων και για καλύτερο προγραμματισμό των εκδηλώσεων.

11. Ποιός πρέπει να συμπληρώνει στο ΔΤΤ τη συμμετοχή του αυτοκινήτου μου σε κάποιο αγώνα, η γραμματεία του αγώνα ή ο τεχνικός έφορος;
Ο τεχνικός έφορος. Η γραμματεία του αγώνα δεν εμπλέκεται με τα ΔΤΤ.

12. Ποιά είναι τα δικαιολογητικά για έκδοση ΔΤΤ;
Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για την έκδοση ΔΤΤ είναι τα ακόλουθα:
•    Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας. Σε περίπτωση κατάθεσης πινακίδων στη ΔΟΥ, το πρωτότυπο σχετικό έγγραφο, όπου να αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας, μαζί με φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας, όπου να φαίνεται ευκρινώς ο αριθμός πλαισίου (VIN) του αυτοκινήτου
•    Σε περίπτωση έλλειψης άδειας κυκλοφορίας για λόγο άλλο από κατάθεση στη ΔΟΥ, άλλο νόμιμο αποδεικτικό της ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου και του αριθμού πλαισίου του (πχ. τελωνειακό έγγραφο, τιμολόγιο αγοράς)
•    Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης και ο χρήστης δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, εξουσιοδότηση χρήσης του αυτοκινήτου για αγώνες με ισχύ για όλο το 2015 και θεωρημένο το νόμιμο της υπογραφής. Αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο, σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμότητα της εξουσιοδότησης (πχ. καταστατικό)
•    Προηγούμενο και νέο ΔΤΤ (αν υπάρχουν). Η ημερομηνία έκδοσης του προηγούμενου ΔΤΤ (1η ή 2η σελίδα), αν είναι εντός του 2013 ή του 2014, καθορίζει την απαλλαγή από το σχετικό παράβολο
•    ΗΤΡ (μόνο για ιστορικά αυτοκίνητα)
•    Δελτίο αναγνώρισης (homologation) (αν προβλέπεται)

13. Μπορώ να προσκομίσω το αυτοκίνητό μου στις ειδικές εκδηλώσεις τεχνικού ελέγχου στη Ριτσώνα (21/3) ή στα Μέγαρα (18/4 και 20/6);
Οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται αποκλειστικά στα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στους αγώνες ανάβασης (21/3), ταχύτητας και ατομικής χρονομέτρησης (στις 18/4) και ταχύτητας και drift (στις 20/6). Αν για την εκδήλωση της 20/6 (και μόνο) υπάρξει δυνατότητα ελέγχου και άλλων αυτοκινήτων, θα ανακοινωθεί.

14. Μπορώ να μην εκδώσω νέο ΔΤΤ μέσα στο 2015 και να περιμένω το 2016;
Μπορείτε –αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το 2016 θα γίνουν μόνο δύο ειδικές εκδηλώσεις τεχνικού ελέγχου για έκδοση ΔΤΤ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οπότε ενδεχομένως να είναι βολικότερο για εσάς να επιλέξετε μία από τις πολυάριθμές εκδηλώσεις του 2015.
Last modified on Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 13:09