04282024Κυρ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 21:52

Historic Acropolis Rally 2023: Στα χνάρια επτά δεκαετιών

Στο φετινό εορτασμό των 70 ετών ενός εκ των πιο εμβληματικών αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2023 δεν θα μπορούσε παρά να διασχίζει ορισμένα από τα πιο ένδοξα ορόσημα της διαδρομής του «εθνικού μας αγώνα».

HAR2023
Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις βρίσκεται στον «πυρετό» της προετοιμασίας του για τη φετινή του πανηγυρική επιστροφή στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων της FIA, έπειτα από έξι χρόνια απουσίας, στις 3-5 Νοεμβρίου 2023. Επίκεντρο του αγώνα θα είναι και φέτος η παραλιακή πόλη της Ιτέας.
Με σχεδόν 100 ημέρες μακριά από την έναρξη του διεθνούς αυτού αγώνα, η Οργανωτική Επιτροπή της ΟΜΑΕ αποκαλύπτει τις πρώτες πληροφορίες για τη διαδρομή και τις Ειδικές Διαδρομές του αγώνα Sporting. Η διαδρομή βαδίζει στα χνάρια των «θεών των ράλλυ» του παρελθόντος, εκεί που είχαν δώσει τις μοναδικές τους μάχες, θρύλοι του βολάν και κορυφαία rallycars κάθε εποχής. Κορυφώνεται μάλιστα, στις νυχτερινές δοκιμασίες των φημισμένων ΕΔ «Καρούτες» και «Βωξίτες».
Εξυπακούεται πως, στο πνεύμα των Ακρόπολις του παρελθόντος -και όπως συνέβη και στην περσινή αναβίωση του Ιστορικού Ακρόπολις-, οι ομάδες θα έχουν την πλήρη ελευθερία για Σέρβις των αυτοκινήτων στον τερματισμό κάθε Ειδικής Διαδρομής.

Photo1
Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, φυσικά στους πρόποδες της Ακρόπολης και με φόντο τον Παρθενώνα. Τα πληρώματα εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στα Δερβενοχώρια για την πρώτη δοκιμασία του αγώνα, την ΕΔ «Σκούρτα». Θα ακολουθήσουν οι Ειδικές «Θήβα» και «Ελικώνας» πριν από την ανασυγκρότηση στην πόλη της Ιτέας. Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με την 4η Ειδική της, το νυχτερινό πέρασμα από τους «Βωξίτες».
Μετά τη διανυκτέρευση στην Ιτέα, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου οι αγωνιζόμενοι θα αφήσουν το Service Park και θα κατευθυνθούν στο Λιβάδι Αράχωβας για την 5η ΕΔ «Παρνασσός». Εν συνεχεία θα κατευθυνθούν προς την Άμφισσα και προς την ΕΔ6, «Προσήλιο», και μετά ξανά στους «Βωξίτες» για το ημερήσιο πέρασμα από την ίδια διαδρομή, την 7η Ειδική του αγώνα.
Θα ακολουθήσει η επανάληψη των ΕΔ «Παρνασσός» και «Προσήλιο» πριν την ανασυγκρότηση ξανά στην Ιτέα, με τη δεύτερη ημέρα να ολοκληρώνεται με τη δεύτερη νυχτερινή Ειδική (10η) του αγώνα, τις «Καρούτες» υπό το φως των προβολέων.

Photo2
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου οι αγωνιζόμενοι θα ξεκινήσουν τη διαδρομή τους προς το Δίστομο για την 11η Ειδική Διαδρομή «Στείρι». Στη συνέχεια θα διασχίσουν το παραδοσιακό χωριό Ανάληψη για να λάβουν από εκεί την εκκίνηση της ΕΔ12 «Λιβαδειά», πριν επαναλάβουν τη «Θήβα» της πρώτης ημέρας για την 13η ΕΔ του αγώνα και τερματίσουν μετά την ΕΔ14, «Δαφνούλα»
Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αυτής αγωνιστικής δραστηριότητας, τους αγωνιζόμενους περιμένει άλλη μια καινοτομία του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2023, καθώς ο τερματισμός και η απονομή των επάθλων στους νικητές του αγώνα, τόσο του Ευρωπαϊκού όσο και του Ελληνικού, θα διεξαχθούν στην Ελευσίνα - στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.
Σημειώνεται πως παρότι η εβδομηκονταετής ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σκληρότητα του ελληνικού εδάφους, οι Ειδικές Διαδρομές του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2023 είναι μικρότερες σε μήκος και ειδικά προσαρμοσμένες για τα Ιστορικά αυτοκίνητα.


Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2023 ανεβάζει ρυθμούς, για μια επετειακή εκδήλωση αντάξια της ιστορίας του πιο ένδοξου ελληνικού αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μείνετε συνδεδεμένοι, για όλες τις εξελίξεις, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας historicacropolis.gr.

Γραφείο Τύπου