04162024Τρι
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Φεβρουάριος 2022

Λόγω του προγραμματισμένου για το Σάββατο 19/2/2022 αγώνα «28ο Αττικό Ράλλυ Σπριντ», και παρότι αυτός τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, το πρόγραμμα για τα Σεμινάρια Τεχνικών Εφόρων έχουν αλλάξει ως εξής:

Το εξειδικευμένο Σεμινάριο για τους υφιστάμενους Τεχνικούς Εφόρους με αντικείμενο τους αγώνες Drift, Drag & 4X4, θα γίνει την Κυριακή 20-2-2022 και όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον έχουν ήδη ενημερωθεί για αυτό.

Το Σεμινάριο για νέους Τεχνικούς Εφόρους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26-2-2022 από 9:00-14:00.

Όσοι δεν έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε αυτό και επιθυμούν να το παρακολουθήσουν μπορούν να το δηλώσουν μέχρι την Τετάρτη, 23-2-2022 (τέσσερις μέρες πριν το Σεμινάριο) στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο οποίο θα πρέπει να γράψουν σε κάθε περίπτωση το Ονοματεπώνυμό τους, το επάγγελμά τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Το Link σύνδεσης θα σταλεί στο email με το οποίο θα έχετε επικοινωνήσει.

Μετά τις αντιδράσεις μερίδας των αθλητών για τις αυξήσεις των παραβόλων στην έκδοση Δελτίων Αθλητή και Συμμετοχής σε αγώνες, και μετά από επαφές και συνεννόηση με το ΣΟΑΑ, το ΔΣ της ΟΜΑΕ αποφάσισε τη μείωση των αυξήσεων που επιβλήθηκαν για το 2022 κατά 50%.

Όσοι αθλητές πλήρωσαν οποιασδήποτε μορφής παράβολο θα τους επιστραφεί η σχετική διαφορά στην Τραπεζική Κάρτα από την οποία έκαναν την συναλλαγή.

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Γιώργος Καφαντάρης, ως πρωταθλητής αυτή τη φορά της κατηγορίας Junior του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Karting, θα συμμετάσχει στον κορυφαίο διεθνή θεσμό του παγκόσμιου Kart, FIA Karting Academy Trophy του 2022- έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Αγώνων και την έγκρισή της από το ΔΣ της ΟΜΑΕ.

Μετά την πρώτη του συμμετοχή, πρόπερσι, ως πρωταθλητής της κατηγορίας Mini, σε ηλικία 14 ετών ο Γιώργος Καφαντάρης θα επιστρέψει στο αγωνιστικό Kart για τις τρεις αγωνιστικές συναντήσεις του θεσμού της FIA, απέναντι στους κορυφαίους νεαρούς αγωνιζόμενους του Kart από όλο τον κόσμο.

Η αρχή για τον Γιώργο και για το FIA Karting Academy Trophy θα γίνει στις 12-15 Μαΐου στην πίστα της Genk του Βελγίου, και θα ακολουθήσει στις 16-19 Ιουνίου η δεύτερη συνάντηση στην Adria της Ιταλίας και την 1-4 Σεπτεμβρίου ο τρίτος και τελευταίος αγώνας στο LeMans της Γαλλίας.

Στο FIA Karting Academy Trophy συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 50 οδηγοί από 40 διαφορετικές χώρες, ηλικίας 12-14 ετών, και αγωνίζονται με ενιαίο εξοπλισμό της ΟΤΚ Kart Group, που τους δίδεται έπειτα από κλήρωση. Ο δίχρονος κινητήρας των 125 κ.εκ. είναι της Vortex, χωρίς ταχύτητες, και τα ελαστικά της Vega.

Στόχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου με το θεσμό αυτό είναι η ανίχνευση των νέων μεγάλων ταλέντων του μηχανοκίνητου αθλητισμού και των αγώνων πίστας και η περαιτέρω εκπαίδευσή τους - όπως συνέβη με τον κάτοχο του τίτλου του FIA Academy Trophy 2011 και νυν οδηγό της Ferrari F1, Σαρλ Λεκλέρ.

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΜΑΕ με θέμα ανάμεσα στα υπόλοιπα την Ψήφιση Κανονισμών του έτους 2022.

Η Ομοσπονδία και η ΕΠΑ θεωρούν απαραίτητο να εξηγήσουν στους αγωνιζόμενους τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για τα θέματα τα οποία λόγω εσφαλμένης αντίληψης και παραπληροφόρησης, έχουν προκαλέσει τη διαμαρτυρία μερίδας των αγωνιζομένων.

Νέα διαδικασία εκκίνησης στις Αναβάσεις & χρήση θερμαντικών μέσων.

Τη φετινή χρονιά η διαδικασία εκκίνησης των αναβάσεων αλλάζει. Για πρώτη φορά θεσπίζεται επίσημη ώρα του αγώνα και θα είναι αυτή που θα αναγράφεται στο ρολόι που θα βρίσκεται στην έξοδο των pits όπου και είσοδος στην pre-race area.

Οι αγωνιζόμενοι θα καλούνται ανά κλάση από την οργάνωση και θα πρέπει να προσέρχονται στην περιοχή (pre-race area) στο χρόνο που θα ανακοινώνεται από την οργάνωση χωρίς καθυστέρηση.

Αν οι αγωνιζόμενοι μιας κλάσης είναι περισσότεροι των έξι (6), η κλάση θα διαιρείται.

Η παραπάνω διαδικασία δεν καταργεί σε καμία περίπτωση τις κουβέρτες καθώς ο συνολικός χρόνος αναμονής στην pre-race area δεν θα είναι πάνω από τρία (2.5’ ) λεπτά. Από την περιοχή αυτή ένα –ένα αγωνιστικό θα μπορεί να κάνει προθέρμανση ελαστικών (warm up) μέχρι την εκκίνηση.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται χώρος προθέρμανσης (warm up) από την έξοδο του pre-race area έως την εκκίνηση, μήκους περίπου 400 μέτρων ο οποίος θα είναι κλειστός, φυλασσόμενος με κριτές και με όλα τα μέτρα ασφάλειας σε όλο το μήκος του, όπως ακριβώς η διαδρομή της Ανάβασης.

Σε περίπτωση μεγάλης διακοπής, με εντολή αλυτάρχη, θα μπορούν οι αγωνιζόμενοι να επιστρέψουν στα pits. Επίσης σε περίπτωση αλλαγής των καιρικών συνθηκών όπου θα απαιτείται αλλαγή ελαστικών, με εντολή αλυτάρχη, θα μπορούν να επιστρέψουν στα pits για την αλλαγή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα θερμαντικά μέσα των ελαστικών ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ για όλους τους αγώνες Αναβάσεων του έτους 2022.

Τα θερμαντικά μέσα των ελαστικών με βάση τις αλλαγές-τροποποιήσεις του τρόπου προετοιμασίας των αυτοκινήτων και εκκίνησης όπως προκύπτουν από τον παγκόσμιο κανονισμό αναβάσεων της FIA όπως αυτός ισχύει θα καταργηθούν για τους αγώνες Αναβάσεων από το έτος 2023.

Όλη την χρονιά (2022) οι αγωνιζόμενοι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με πιθανώς διαφορετικά ελαστικά ενώ ταυτόχρονα οι διαδοχικές ασφαλτοστρώσεις που έχουν προγραμματιστεί και ήδη υλοποιούνται σε όλες σχεδόν τις πρωταθληματικές αναβάσεις θα αλλάξουν το σημερινό τοπίο.

Η νέα διαδικασία θα επιταχύνει την ροή του αγώνα καθιστώντας τον πιο ενδιαφέροντα για τους θεατές (χωρίς ανούσιες διακοπές), και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την ολοκλήρωση τρίτου σκέλους δοκιμών που με την ως τώρα ισχύουσα διαδικασία πολλές φορές δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί.

Τεχνικός Κανονισμός Ομάδας Ε

Ενημερώνουμε τους αγωνιζόμενους, ότι ΟΛΑ τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Ε που είχαν Δ.Τ.Τ το 2021 συνεχίζουν να συμμετέχουν και να προσμετρούν στην ομάδα Ε.

Σχετικά με τον τεχνικό κανονισμό της ομάδος Ε 2021 ο οποίος είχε έναρξη ισχύος την 01/01/2016 με ισχύ τουλάχιστον δύο ετών και δυνατότητα αλλαγής σε περίπτωση μεγάλων αστοχιών, η ΕΠΑ με αιτιολογημένη απόφασή της και σε συνδυασμό με τις παρατάσεις στα δελτία αναγνώρισης που έδωσε η FIA σε οκτώ χρόνια, τροποποίησε τον τεχνικό κανονισμό της ομάδος Ε με σκοπό να μην τροφοδοτείται πλέον η ομάδα Ε με πολύ νεότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Φυσικά είναι δυνατόν να κατασκευάζονται αυτοκίνητα Ε αρκεί το Δελτίο Αναγνώρισής τους, συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων, να έχει λήξει πριν την 31/12/2020 με την ακόλουθη εξαίρεση:

Δεν επιτρέπεται η μετάβαση στην ομάδα Ε των παρακάτω :
1. Αυτοκίνητα > 1600 cc και ≤ 2000 cc που το δελτίο αναγνώρισής τους συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων έχει λήξει μεταξύ 01/01/2015 και 31/12/2020.
2. Αυτοκίνητα ομάδας R δηλ. που διαθέτουν επέκταση “VK-R” του Δ.Α.

Τα αυτοκίνητα Kit Car > 1400 cc και ≤ 1600 cc και τα όμοια μοντέλα τους, τα οποία είχαν τρέξει το 2021 στην ομάδα Ε, συνεχίζουν να συμμετέχουν και να προσμετρούν στην ομάδα Ε, με βάρος 960 κιλά και πλάτος ελαστικών 8’’, κάτι που έχουν ήδη αποδεχθεί οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων οδηγών.

Δίνεται η δυνατότητα στους αγωνιζόμενους που έχουν τέτοια αυτοκίνητα και δεν έχουν εκδώσει Δ.Τ.Τ. να το εκδώσουν στην ομάδα Ε έως 28/02/2022 και να συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα.

Όλα τα αυτοκίνητα που δεν υπόκεινται στις παραπάνω κατηγορίες των εξαιρέσεων μπορούν να κατασκευάζονται και να εκδίδουν Δ.Τ.Τ. στην ομάδα Ε κανονικά χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Όλα τα αυτοκίνητα της ομάδας Ε συνεχίζουν να συμμετέχουν και να βαθμολογούνται στους αγώνες Ράλλυ/Ράλλυ Sprint στην F2 μέχρι και την 31/12/2023.

Αυτονόητο είναι ότι και μετά το 2023 θα συμμετέχουν σε κατηγορίες που θα δημιουργηθούν. Φυσικά θα συμμετέχουν και θα βαθμολογούνται στην κατηγορία που ανήκουν ( C2, C3 κλπ) και στη Γενική χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθούν.

Για τις Αναβάσεις η F2 της κατηγορίας Ε ισχύει όπως ίσχυε χωρίς καμία τροποποίηση.

Οι αγωνιζόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τις τεχνικές λίστες και κυρίως από την τεχνική λίστα Μοντέρνων Αυτοκινήτων Α,Ν,Ε,R, Rally ,T 2022 η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο site της ΟΜΑΕ, για το κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά. Σε περίπτωση περαιτέρω διευκρινήσεων παρακαλούμε τους αγωνιζόμενους να επικοινωνούν με την ΟΜΑΕ.

Αύξηση Παραβόλων

Η αύξηση των παραβόλων παρέμεινε όπως είχε προταθεί και αποφασιστεί από το ΔΣ και σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ μικρότερη από την μείωση των παραβόλων που είχε γίνει από το 2012, δηλαδή 10 χρόνια πριν. Η αύξηση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των αυξήσεων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, λόγω της αύξησης του τιμάριθμου, της αύξησης του κόστους των μέτρων ασφάλειας τα τελευταία 10 χρόνια, την ανάγκη απόκτησης τεχνικών υποδομών και συντήρησης αυτών, την ανάγκη επιμόρφωσης των στελεχών των αγώνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάγκη υποστήριξης της παρουσίας Ελλήνων αγωνιζόμενων σε θεσμούς της FIA.

Επίσης η Γενική Συνέλευση συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου Δ. Μιχελακάκη, η οποία είχε εγκριθεί σε προηγούμενο ΔΣ και αφορά στην δημιουργία αποθεματικού ταμείου υποστήριξης των αθλητών οι οποίοι θα έχουν χρόνια προβλήματα μετά από ατύχημα.
Η διαχείριση του εν λόγω ταμείου θα αποφασιστεί στην επόμενη Καταστατική Γενική Συνέλευση εντός του τριμήνου που ακολουθεί.
Την αύξηση των παραβόλων και την δημιουργία του αποθεματικού ταμείου σημειώνουμε ότι είχαν αποδεχτεί και ελπίζουμε ότι εξακολουθούν να αποδέχονται οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων οδηγών.

Επειδή και σε αυτό το σημείο πιθανόν υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις διευκρινίζουμε ότι οι αγώνες Ράλλυ για αυτοκίνητα έως 1600cc έχουν κόστος 380 ευρώ και για αυτοκίνητα πάνω από 1600cc έχουν κόστος 420 ευρώ. Αγώνες οι οποίοι προσμετρούν σε πρωτάθλημα και κύπελλο δεν υπάρχουν για το έτος 2022 κατά συνέπεια δεν ισχύουν τα παράβολα 1.4.3 και 1.4.4 της εγκυκλίου 3 για το αυτοκίνητο.

Η Ομοσπονδία είναι πάντα στη διάθεση των αγωνιζόμενων για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία είναι απαραίτητη έτσι ώστε να αποφευχθεί η όποια παρανόηση.

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ, συνεχίζοντας το έργο της αναδιάρθρωσης, οργάνωσης και ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα, ανακοινώνει τη διεξαγωγή του Σεμιναρίου Υποψήφιων Κριτών στις 12-13 Μαρτίου 2022, στην Αθήνα.

Το Σεμινάριο θα είναι, όπως και τις προηγούμενες φορές, διήμερο. Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 12/3, θα γίνει η παρουσίαση και διδασκαλία καθώς και συζήτηση με την υποβολή ερωτήσεων και αποριών, και θα ακολουθήσει γραπτή εξέταση των υποψηφίων.

Τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 13/3, θα γίνει πρακτική παρουσίαση και εξέταση σε προσομοιώσεις Ειδικών Διαδρομών, Ανάβασης και αγώνα πίστας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής. Στα σεμινάρια μπορούν να λάβουν μέρος υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα, φτάνει να είναι ενταγμένοι σε κάποιο Αθλητικό Σωματείο της ΟΜΑΕ.

Η ΕΠΕΚΕΠ σας ενημερώνει ότι οι εξετάσεις θα γίνουν πάνω στην ύλη των Γενικών Κανονισμών όλων των μορφών των αγώνων και του νέου Εθνικού Αθλητικού Κανονισμού (ΕΑΚ) – ύλη που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΟΜΑΕ (www.omae-epa.gr) και στην κατηγορία «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ».