04232019Τρι
Last updateΣαβ, 21 Φεβ 2015 9am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Μια ακόμα σπουδαία διάκριση για τα ελληνικά χρώματα πέτυχε ο Σπύρος Πανόπουλος με την ομάδα του, eXtreme Tuners, στο Yas Drag Racing Centre του Άμπου Ντάμπι την Παρασκευή 19/4, καθώς με το Mitsubishi Lancer EvoIX ο Έλληνας οδηγός πέτυχε χρόνο 7.708 δευτερολέπτων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα!

Ο χρόνος του ήταν 34 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει η εταιρεία Procco στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Και, μάλιστα, θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερος, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου από τα 252,04 χλμ./ώρα που σημείωσε, αν στα 280 μέτρα της διαδρομής δεν κοβόταν ο ιμάντας χρονισμού του κινητήρα.

Η eXtreme Tuners ρύθμισε το ιαπωνικό αυτοκίνητο ώστε να αποδίδει 1.600 άλογα στους τροχούς ή 2.000 άλογα στον στρόφαλο. Δεδομένου ότι η φτερωτή του turbo από ανθρακονήματα (!) επιτρέπει την απόδοση ακόμα περισσότερης ισχύος -μιας και η πίεση του turbo φτάνει τα 42 psi / 2,9 bar και ο κινητήρας φτάνει ρυθμό περιστροφής στις 13.500 σ.α.λ.- ο Σπύρος Πανόπουλος θέτει τώρα ως νέο στόχο να πέσει κάτω από τα 7 δευτερόλεπτα και να αγγίξει ταχύτητα εξόδου 330 χλμ./ώρα!

Στις 13 Μαρτίου 2019 το Υπουργείο Μεταφορών έθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) το ερώτημα ποιός θεσμός ή θεσμοί στην Ελλάδα εξουσιοδοτούνται από την FIA ως οι αρμόδιοι να χαρακτηρίζουν ένα όχημα ως Ιστορικό και να εκδίδουν τη σχετική Πιστοποίηση. Και, επιπλέον, ποιές είναι οι νομικές και τεχνικές προϋποθέσεις (Κανονισμοί, Παραρτήματα) που πρέπει να καλύπτονται για την προαναφερόμενη διαδικασία.

Η FIA απέστειλε στις 18 Απριλίου 2019 την απάντησή της, δια του Γενικού Γραμματέα του Sport Peter Bayer, αναφέροντας ότι «ο οργανισμός που είναι αναγνωρισμένος από τη FIA για τον χαρακτηρισμό ενός οχήματος ως Ιστορικού και για την έκδοση του σχετικού Πιστοποιητικού είναι η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ)». [“The organisation recognised by the FIA for characterising a vehicle as historic and issuing the relevant certificate is the Hellenic Motorsport Federation (OMAE)”]

Στο δεύτερο ερώτημα, για τους Κανονισμούς που εφαρμόζονται για τα Ιστορικά οχήματα, η Διεθνής Ομοσπονδία παρέθεσε το ακόλουθο link της επίσημης ιστοσελίδας της FIA: https://www.fia.com/historic‐regulations.

Η απάντηση της FIA κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της ΟΜΑΕ, κ. Δημήτρη Μιχελακάκη, και κατά συνέπεια η Ομοσπονδία εκφράζει, προς τους κατόχους των Ιστορικών αυτοκινήτων, την αισιοδοξία της ότι το ζήτημα της πιστοποίησης των Ιστορικών αυτοκινήτων θα λήξει σύντομα -δεδομένης της απάντησης της FIA- με την έκδοση, από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών, της αντίστοιχης διευκρινιστικής Εγκυκλίου.

Aκριβώς ένα μήνα πριν την τέλεση του πρώτου γύρου του ΕΚΟ Racing Dirt Games για το 2019, οι συμμετέχοντες στο θεσμό, και όχι μόνο, είχαν μία πρώτη τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουν τις αγωνιστικές τους κατασκευές στον Ιππόδρομο Αθηνών σε trackday που διοργάνωσε η οργανωτική επιτροπή του θεσμού. Πίστα στην οποία και θα πραγματοποιηθεί η αυλαία του ΕΚΟ Racig Dirt Games στις 18-19 Μαΐου.

Συνολικά, 37 οδηγοί βρέθηκαν σήμερα στο Μαρκόπουλο και αγωνίστηκαν στην πίστα των 1,1 χιλιομέτρων. Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, η διαδρομή ήταν σε εξαιρετική κατάσταση μετά από τις προσπάθειες των ανθρώπων της ομάδας των Dirt Games. Παράλληλα, με την πολύ καλή ροή και την απουσία καθυστερήσεων που χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα, οι αγωνιζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συνολικά 13 γύρους, αφού έλαβαν χώρα τρία σκέλη!

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο Μαρκόπουλο, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν πλούσιο θέαμα, με τους συμμετέχοντες να αγωνίζονται υπό καθεστώς ατομικής χρονομέτρησης. Παράλληλα, είδαμε αρκετούς νέους οδηγούς που έκαναν ντεμπούτο στο θεσμό, αλλά και... παλιούς γνώριμους με νέες κατασκευές! Ανάμεσα τους, δεν έλειψαν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως ο δύο φορές Πρωταθλητής Ελλάδος, Σωκράτης Τσολακίδης. Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, εντύπωση προκάλεσε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του συναγωνισμού, με τον καλύτερο χρόνο των πρώτων 17 οδηγών να χωρίζεται μόλις από 3 δευτερόλεπτα διαφορά! Κάτι που αποτελεί εγγύηση για το θέαμα, αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το φετινό EKO Racing Dirt Games.

Με το χρονόμετρο ανά χείρας, ο περσινός επαθλούχος των 750 κ.εκ., Χαράλαμπος Γαζετάς κατάφερε να σημειώσει τον απόλυτο χρόνο της ημέρας με το νέο του Speedcar Xtrem. Σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πίσω του ακολούθησε ο Στέφανος Καμιτσάκης στην πρώτη του εμφάνιση με το Speedcar Xtrem των 600 κ.εκ., ο οποίος ήταν ο ταχύτερος στην λαοφιλή κατηγορία. Την πρώτη τριάδα στα 600 κ.εκ. συμπλήρωσαν οι Παναγιώτης Ρουστέμης, στο ντεμπούτο του με το Planet Kartcross Kamikaz και ο Γιάννης Χεκιμιάν με ακόμα ένα Speedcar Xtrem. O Παναγιώτης Ισμαήλος με το Speddcar Xtrem της SR Team και ο Παναγιώτης Αποστόλου με το λευκό Speedcar Xtrem συμπλήρωσαν τους τρεις πρώτους στην κατηγορία των 750 κ.εκ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες με αυτοκίνητα, τον ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος με το Mitsubishi Lancer EVO IX.

Έτσι, λοιπόν, με τους καλύτερους οιωνούς και πολλές υποσχέσεις για την πρεμιέρα του θεσμού έκλεισε το trackday του ΕΚΟ Racing Dirt Games, με τους συμμετέχοντες και τους θεατές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 18-19 Μαΐου, φυσικά στον Ιππόδρομο Αθηνών.

Ο θεσμός το 2019 τρέχει με την premium βενζίνη EKO Racing 100 και με τα φτερά του Red Bull, ενώ τον υποστηρίζει η Citroen. Χορηγός τεχνολογίας είναι η Garmin, η Racecraft είναι χορηγός εξοπλισμού, η COSMOTE TV καλύπτει το θεσμό τηλεοπτικά και το περιοδικό 4Tροχοί είναι χορηγός επικοινωνίας!_Δελτίο Τύπου

Δηλώσεις πρωταγωνιστών:
Χαράλαμπος Γαζετάς (Speedcar Xtrem – 750 κ.εκ.)
“Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία και είχε αρκετή πρόσφυση. Η νέα μας χωμάτινη φόρμουλα είναι πολύ καλή, αλλά ακόμα χρειάζεται δουλειά. Αρχικά, δείχνει πολύ καλύτερη από την προηγούμενη που είχαμε στην κατοχή μας, όντας πιο εύκολη στην οδήγηση. Πλέον, ανυπομονούμε για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, και μάλιστα υπό καθεστώς Rallycross!”

Στέφανος Καμιτσάκης (Speedcat Xtrem – 600 κ.εκ.)
“Φέτος τα δεδομένα είναι καινούργια για μένα. Το Speedcar απαιτεί εξοικείωση εκ μέρους μου, το ψάξαμε πολύ από το πρώτο πέρασμα και καταφέραμε να βελτιώσουμε τους χρόνους μας. Εξακολουθούμε να δουλεύουμε και να δοκιμάζουμε λύσεις, και θα είμαστε έτοιμοι για τον πρώτο αγώνα. Από εκεί και πέρα, η πίστα είναι πολύ ωραία, η διαδρομή μου αρέσει πολύ και το έχω δηλώσει και το παρελθόν.”

Σωκράτης Τσολακίδης (SR Kartcross – 600 κ.εκ.)
“Πρόκειται για μία πολύ ωραία εμπειρία. Θεωρώ ότι αποτελεί μία πολύ καλή προπόνηση. Βέβαια, για να πετύχεις χρόνους και να είσαι στο συναγωνισμό θέλει δουλειά. Εγώ προέρχομαι από τους αγώνες Ράλλυ, που έχουν άλλη φιλοσοφία και λογική. Όμως, θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσεις την τεχνική σου, αλλά και να μάθουν οι νέοι οδηγοί τις απαιτήσεις της οδήγησης στο χώμα. Είναι ένα πολύ καλό σχολείο! Εμείς από την πλευρά μας, φέτος θα συμμετάσχουμε με το Skoda Fabia R5 της Eurosol στο Ράλλυ Ιωαννίνων και στο Δ.Ε.Θ.”

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Το ντεμπούτο του στα Nascar Whelen Euro Series πραγματοποίησε ο 18άχρονος Θωμάς Κρασώνης, ο οποίος συμμετείχε στον πρώτο διπλό αγώνα της φετινής σεζόν, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου στην πίστα Ricardo Tormo της Βαλένθια.

Ήταν η πρώτη αγωνιστική εμπειρία για τον νεαρό Έλληνα οδηγό σε αυτό το είδος αγώνων, και το «άγχος» του φάνηκε σε έναν βαθμό στα χρονομετρημένα του Σαββάτου, καθώς έπειτα από λάθος που έκανε στον γρήγορο γύρο του, δεν κατάφερε να σημειώσει τον χρόνο που θα μπορούσε να κάνει.

Έτσι στο grid του πρώτου αγώνα βρέθηκε στην 21η θέση, μεταξύ 32 αγωνιζομένων. Πραγματοποιώντας πολύ καλή εκκίνηση γρήγορα πέρασε τους πιο αργούς οδηγούς και βρέθηκε μέσα στο «τρενάκι» που διεκδικούσε τις θέσεις 13-18. Με υπομονή και σίγουρα προσπεράσματα κι εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του, κατάφερε να προσπεράσει άλλους τρεις αντιπάλους και να ολοκληρώσει τον αγώνα στην 15η θέση.

Έχοντας ήδη πάρει το «βάπτισμα του πυρός», ο Θωμάς ήταν πανέτοιμος για τον δεύτερο αγώνα, το πρωί της Κυριακής. Εκκινώντας και πάλι 21ος, αισθανόταν πλέον πολύ πιο άνετα μέσα στο Ford Mustang. Κι αυτό φάνηκε στον αγώνα, καθώς ήταν καταιγιστικός, εντυπωσιάζοντας τους διοργανωτές του Πρωταθλήματος, οι οποίοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον 18άχρονο Έλληνα.

Άλλωστε μέσα σε 15 γύρους ο Κρασώνης κατάφερε να περάσει 10 αυτοκίνητα και να τερματίσει οριακά εκτός της πρώτης δεκάδας, συγκεντρώνοντας συνολικά 50 βαθμούς. Επίδοση που τον φέρνει στην όγδοη θέση της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος.

«Ήταν μία απίστευτη εμπειρία! Ο αγώνας ήταν πολύ ευχάριστος, ειδικά την Κυριακή, όταν και αισθανόμουν πραγματικά πολύ άνετα μέσα στο αυτοκίνητο μου. Με εντυπωσίασε η προσέλευση των θεατών, καθώς στην πίστα της Βαλένθια βρέθηκαν περισσότεροι από 30.000 θεατές την Κυριακή! Ανυπομονώ για τον επόμενο αγώνα στην Ιταλία» τόνισε έμπλεος συναισθημάτων ο Θωμάς Κρασώνης.

Ο δεύτερος διπλός αγώνας του Πρωταθλήματος Nascar Whelen Euro Series θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Μαϊου στην πίστα Franciacorta της Ιταλίας.

Με τη συμμετοχή 38 αγωνιζόμενων που έδωσαν συναρπαστικές μάχες με στόχο τη νίκη στις επί μέρους κατηγορίες, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος του IAME Series Greece 2019 που έλαβε χώρα στην πίστα «Kartmania», στα Βραχναίικα της Πάτρας και διοργανώθηκε από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Πατρών (ΑΟΠ).

Και στις τέσσερις κατηγορίες είχαμε μονομαχίες ρόδα με ρόδα, με τους αγωνιζόμενους να προσφέρουν άφθονο θέαμα σε όσους γέμισαν τις κερκίδες της όμορφης πίστας της Αχαΐας.

Στην κατηγορία X30 MINI (8-12 ετών), οι έντεκα μικροί «warriors» έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με τον τελικό να κρύβει ανατροπή σκηνικού. Αυτός που πανηγύρισε ήταν ο Γιώργος Ντεντόπουλος (#29, Athens Kart Shop, Tecno), με τον αδερφό του Βαγγέλη Ντεντόπουλο (#16, Athens Kart Shop, Tecno) να τον πλαισιώνει στο… οικογενειακό 1-2!

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Χρήστος Καραβαγγέλης (#60, Athens Kart Shop, Tecno) που παράλληλα ήταν ταχύτερος στην Κλάση Mini B (8-10 ετών). Σε αυτή ακολούθησαν ο Βασίλης Μαλαμής (#77, Speed Force, Exprit) που μάλιστα ήταν ταχύτερος όλων σε χρονομετρημένα και προκριματικούς, καθώς και ο Φαίδωνας Παπαφιλίππου (#76, Speed Force, Exprit).

Στην X30 JUNIOR (12-14 ετών) διεκδίκησαν τη νίκη οκτώ αθλητές, προσφέροντας έντονες συγκινήσεις σε όλα τα σκέλη. Στον Τελικό πρώτευσε ο νικητής της πρεμιέρας, Στυλιανός Πετρίσης (#125, Galaxy Motorsports, Parolin). Δεύτερος ήταν ο Γιάννης-Θεολόγος Ντάφος (#134, Praga Zahos Karting, Praga) και τρίτος ο Αντρέας Σπανός (#135, Zahos Karting, Praga).

Ακόμα πιο ανατρεπτική ήταν η μάχη στην κατηγορία X30 SENIOR (από 14 ετών), που ήταν και η πολυπληθέστερη αφού στο grid παρατάχθηκαν δεκαπέντε οδηγοί, οι πέντε εκ των οποίων ανήκαν στην κλάση MASTER (που είναι αφιερωμένη σε αθλητές άνω των 30 ετών). Ήταν η μοναδική κατηγορία που είδαμε διαφορετικούς νικητές στα Προκριματικά Σκέλη και τον Τελικό. Αυτός που πανηγύρισε στο φινάλε ήταν ο «guest star» του αγώνας της Πάτρας, ο πρωταθλητής στο CIK-FIA Karting Academy Trophy 2017, Βέλγος Xavier Handsaeme (#202, K.R., Tony Kart).

Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Γιάννης Καρδαμάκης (#277, Speed Force, Exprit) και Γιώργος Βασιλείου (CRG Maxter Hellas, CRG), ενώ στην Κλάση Master επικράτησε ο Φώτης Δούβρης (#328, GRT, Birel), με τους Χρήστο Δούβρη (#333, GRT, Birel) και Νικόλαο Δημητρόπουλο (#386, GRT, Birel) να ακολουθούν.

Τέλος, στην κατηγορία X30 SUPER (από 15 ετών) με τους εντυπωσιακούς κινητήρες των 175cc, νικητής αναδείχθηκε ο Φίλιππος Καλέσης (PRT Motorsport, Tony Kart) με τους Χρήστο Σαγανά (#431, Galaxy Motorsport, Parolin) και Αλέξανδρο Ντάρσυ (#433, Athens Kart Shop, Exprit) να τον ακολουθούν.

Εκτός από την ικανοποίηση της επιτυχίας, οι οδηγοί που ξεχώρισαν στον δεύτερο αγώνα του ΙΑΜΕ Series Greece 2019, έκαναν ένα σημαντικό βήμα σε ότι αφορά στη διεκδίκηση των πολυπόθητων εισιτηρίων πρόκρισης στους Παγκοσμίους Τελικούς του σιρκουί karting Le Mans.

Η συνέχεια σε δυόμιση περίπου μήνες, με τον τρίτο και τον τέταρτο αγώνα της σεζόν να διεξάγονται στο Kartodromo στις 6 και 7 Ιουλίου.

Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε πως η ανανεωμένη, επίσημη ιστοσελίδα του IAME Series Greece είναι σε πλήρη λειτουργία και εκεί μπορείτε να βρείτε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το πρωτάθλημα, τους κανονισμούς, τα έπαθλα αλλά και Live Timing όσων συμβαίνουν στην πίστα την ώρα του αγώνα (http://www.iameseriesgreece.com/live).

Παράλληλα, εκτός από την διαρκή ενημέρωση μέσω social media, διαθέσιμη φέτος είναι μία ακόμα καινοτομία για το χώρο του ελληνικού karting: η επίσημη εφαρμογή «IAME Series Greece».

Για συσκευές με Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iameseriesgreece.app 

Για συσκευές με iOS:
https://itunes.apple.com/tw/app/iame-series-greece/id1449605100?l=en&mt=8  

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ