Print this page
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 15:50

Ελληνικές επιτυχίες στο ROK Cup Ιταλίας

Με σημαντικές επιτυχίες στον 2ο φετινό γύρο του ROK Cup Ιταλίας, το διήμερο 1-2 Αυγούστου 2020, επέστρεψε από τη πίστα της Adria η ελληνική αποστολή τεσσάρων οδηγών - των Βασίλη Μαλάμη (Mini), Γιώργου Καφαντάρη (Junior) και Γιάννη Καρδαμάκη, Νίκου Βαρανάκη (Senior), της ομάδας Speed Force Racing.

Η επιτυχία στο θεσμό ROK Cup της Ιταλίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνει πολύ έμπειρους αγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο, καθώς και ότι όλοι οι οδηγοί χρησιμοποιούν ενιαίο κινητήρα της Vortex. Οι αγώνες, στο θεσμό αυτό, αποτελούνται από ελεύθερα δοκιμαστικά, χρονομετρημένα, και δύο τελικούς.

Οι τέσσερις Έλληνες οδηγοί, άπαντες με σασί της Exprit, αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην πίστα της Adria, νότια της Βενετίας στη Βόρεια Ιταλία. Μάλιστα, για τους Καρδαμάκη και Βαρανάκη, αυτή ήταν η πρώτη τους συμμετοχή γενικώς σε αγώνα του εξωτερικού. Ξεκινώντας την προπόνησή τους εκεί από τις μέρες που προηγήθηκαν, και οι τέσσερις προσαρμόστηκαν εξαιρετικά στις νέες συνθήκες.

 

Στην κατηγορία Μini, ο Βασίλης Μαλάμης έκανε το δεύτερό του αγώνα στον εξωτερικό, μετά την περσινή του συμμετοχή στο παγκόσμιο ROC Cup. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του στην Adria ήταν εξαιρετικά, καθώς κατέκτησε τη 3η θέση του βάθρου του δεύτερου αγώνα, μεταξύ των 22 συμμετεχόντων της κατηγορίας!

Στον πρώτο τελικό ο 11χρονος Μαλάμης κατέκτησε την 6η θέση, αλλά το σημαντικότερο για εκείνον είναι ότι και στους δύο τελικούς πέτυχε τον δεύτερο ταχύτερο γύρο. Νωρίτερα, είχε κάνει τον 4ο χρόνο στα Χρονομετρημένα, και ως αποτέλεσμα παρατάχθηκε και στους δύο αγώνες στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.

Στην Junior, ο Γιώργος Καφαντάρης κατέκτησε την εντυπωσιακή 2η θέση στον δεύτερο τελικό, μεταξύ 19 συμμετοχών! Την επιτυχία του κάνει ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός ότι ο περσινός Πρωταθλητής Ελλάδας στη Mini αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία Junior διεθνούς αγώνα.

Νωρίτερα, ο 13χρονος είχε τερματίσει στην 8η θέση στον πρώτο τελικό, γεγονός που -με το αντεστραμμένο grid- του χάρισε την pole position για τον δεύτερο τελικό. Στα Χρονομετρημένα είχε πετύχει τον 10 χρόνο. Η εμπειρία στην Adria, με τον συναγωνισμό, τις συνεχείς μάχες με κορυφαίους ξένους αγωνιζόμενους και την προσπάθεια τάχιστου εγκλιματισμού, συνέβαλλε στην προετοιμασία του Καφαντάρη ενόψει της συμμετοχής του στον πρώτο φετινό αγώνα του FIA Academy Trophy, το επόμενο τριήμερο 14-16 Αυγούστου στην ίδια πίστα.

Η κατηγορία Senior είχε τις συμμετοχές του 17χρονου Γιάννη Καρδαμάκη και του 18χρονου Νίκου Βαρανάκη, μεταξύ συνολικά 27 αγωνιζόμενων. Ο Καρδαμάκης ανέβασε σημαντικά την απόδοσή του από τον πρώτο αγώνα, όπου είχε δει την καρό σημαία 14ος, και στον δεύτερο τερμάτισε στην 8η θέση.

Χωρίς μία ατυχία στα Χρονομετρημένα, όπου στον γρήγορο γύρο του συγκρούστηκαν δύο οδηγοί μπροστά του και άφησαν λάδια στην πίστα, αφήνοντάς τον στην 13η θέση της εκκίνησης, ο Καρδαμάκης πιθανότατα θα τα είχε καταφέρει ακόμα καλύτερα. Ο ίδιος, πάντως, κατάφερε να διορθώσει πολλά από τα αρχικά του λάθη απειρίας του πρώτου αγώνα, κι έτσι στον δεύτερο να βρει ρυθμό και να προσπεράσει συνολικά πέντε συναθλητές του.

Ο Νίκος Βαρανάκης είχε το μειονέκτημα ότι αγωνιζόταν με τραυματισμό στα πλευρά, που επιδεινώθηκε με μια ισχυρή επαφή που είχε στον πρώτο αγώνα. Παρόλα αυτά, συνέχισε παρά τον πόνο του και κατάφερε, εκκινώντας τελευταίος στον δεύτερο αγώνα, να ανέβει μέχρι την 18η θέση της κατάταξης.

Γιώργος Καφαντάρης

Γιάννης Καρδαμάκης