Print this page
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 22:26

Συνάντηση της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ με εκπροσώπους των οδηγών

 

Χθες Πέμπτη 10/02/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΟΜΑΕ στην οποία συμμετείχαν οι κύριοι Χρήστος Αυγερόπουλος, Διονύσης Γιαννούλης, Παναγιώτης Καμπύλης, Βασίλης Μπάτζανος και Λυμπέρης Παπάζογλου ως εκπρόσωποι μιας κατονομαζόμενης ομάδας οδηγών, ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος ως Πρόεδρος του ΣΟΑΑ, ο κ. Λεωνίδας Μανιατόπουλος ως εκπρόσωπος του ΣΟΑΑ στην ΕΠΑ-ΟΜΑΕ, η κα Φωτεινή Ψαρράκου ως Πρόεδρος της ΕΠΑ, η κα Κατερίνα Χαλιβελάκη και ο κ. Ζήβας ως μέλη της ΕΠΑ, ο κ.κ. Γιάννης Μεσημέρης ως Αντιπρόεδρος της ΟΜΑΕ και ο κ. Δημήτρης Μιχελακάκης ως Πρόεδρος της ΟΜΑΕ.

Θέματα της συζήτησης, σύμφωνα με την από 07/02/2022 επιστολή της επιτροπής αγωνιζομένων, ήταν τα εξής:

1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ
2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ
3. ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
4. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ
5. ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ

Με τη συναίνεση όλων κρατήθηκαν πρακτικά.

Η συνάντηση αυτή διήρκησε από τις 20.00 το απόγευμα έως τις 02.30 το πρωί.

Η θέση του ΣΟΑΑ, όπως διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους του συνδέσμου, τελικά ήταν σαφής, ότι: ο Σύνδεσμος δεν εμπλέκεται σε θέματα τεχνικών κανονισμών. Τον αφορά η ασφάλεια και η προβολή. Επίσης έχει άποψη σε θέματα διαδικασίας και προειδοποίησης των οδηγών για τον τρόπο αλλαγής των τεχνικών κανονισμών.

Η αρχική θέση της επιτροπής των αγωνιζομένων ήταν να αποσυρθούν όλες οι αλλαγές-προτάσεις της ΕΠΑ για το 2022 χωρίς συζήτηση και να μετατεθούν για το 2023 μετά από επεξεργασία.

Η θέση της ΟΜΑΕ ήταν να συζητηθούν όλα τα θέματα όπως αναγράφονται στην επιστολή, ώστε να ενημερωθεί η επιτροπή συνολικά μιας και αποτελείτο από άτομα τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν καμία συμμετοχή στα κοινά του motorsport στη χώρα και ως εκ τούτου έπρεπε να ενημερωθούν.

Στην συνάντηση αυτή ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι για όλα τα θέματα, όπως αναγράφονται στην επιστολή τους:

Α. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ

Την αρμοδιότητα για τα ιστορικά αυτοκίνητα και το karting την έχει αναλάβει η ίδια η ΕΠΑ, ως θέματα ειδικού χειρισμού, όπως και ότι σε όλες τις επιτροπές υπάρχει έμπειρο στέλεχος σε ότι αφορά τους αγώνες ιστορικών αυτοκινήτων. Η ΕΠΑ εξήγησε ότι έχει ορίσει από ένα μέλος στις δυο επιτροπές (Αναβάσεων και Ταχύτητας) οι οποίοι οργάνωσαν συνάντηση με το σχεδόν το σύνολο των αγωνιζομένων των Ιστορικών προκειμένου να ενημερώσουν για τα προβλήματα του χώρου και να κάνουν τις προτάσεις τους στην ΕΠΑ. Η ΕΠΑ επανάφερε στο ημερολόγιο των αγώνων της FIA το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις Sporting και Regularity, φέτος ως υποψήφιο, το οποίο προετοιμάζεται. Άκουσε τις εισηγήσεις των αθλητών και προτείνει τα Ιστορικά αυτοκίνητα να εκκινούν πρώτα στους αγώνες Ράλλυ.

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ασφάλεια αφορά τρίτους (στελέχη αγώνων, θεατές) και αγωνιζόμενους, τα σωματεία τα οποία διοργανώνουν και έχουν σαφείς εντολές από την ΟΜΑΕ οι οποίες πηγάζουν από το θεσμικό πλαίσιο που διέπονται οι αγώνες αυτοκινήτου, δηλαδή τον αθλητικό νόμο και τους κανονισμούς της FIA (η ΟΜΑΕ είναι πλήρες μέλος της FIA από 01/01/2022). Ως εκ τούτου και όπως ορίζει ο αθλητικός νόμος 2725/99 πρέπει να ακολουθεί τους διεθνείς κανονισμούς, ειδικά σε θέματα ασφαλείας και διεξαγωγής αγώνων. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και, εκτός κάποιου χρόνου προσαρμογής, δεν υπάρχουν περιθώρια ιδιαίτερων παρεκκλίσεων.

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και για το στόχο να δημιουργηθεί ιδιαίτερο αποθεματικό ταμείο για τους αγωνιζόμενους στην ασφαλιστική συνείδηση των οποίων προσβλέπουμε, θέμα το οποίο θα προταθεί στην ΓΣ της ΟΜΑΕ. Στόχος αυτό του αποθεματικού είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπιστεί μια πραγματικά ΠΟΛΥ δύσκολη κατάσταση από σοβαρό τραυματισμό που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί.

Στην ανωτέρω ενότητα (θέματα ασφαλείας θεατών) εμπίπτει κατά την άποψη των εκπροσώπων των αθλητών και η χρήση κουβερτών σαν μέσο προθέρμανσης ελαστικών στις αναβάσεις. Ενημερώθηκαν ότι η εν λόγω πρακτική δεν εφαρμόζεται πουθενά σε χώρες μέλη της FIA αλλά και αλλού.

Γ. ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι εκπρόσωποι των οδηγών συζήτησαν εκτενώς τις αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς της κατηγορίας Ε και δόθηκαν εξηγήσεις-διευκρινίσεις από την πρόεδρο της ΕΠΑ και τον κ. Μαραντζίδη ο οποίος έδωσε επεξηγήσεις στους εκπροσώπους κάποιων σημείων της Τεχνικής λίστας και του Τεχνικού Κανονισμού Ε. Ειδικά για αυτοκίνητα της κατηγορίας Ε10. Οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση είναι στη διάθεση των αγωνιζομένων. Οι διορθωτικές αλλαγές σε ελαστικά-βάρος στην κατηγορία Ε10 έγιναν δεκτές από τους παριστάμενους εκπροσώπους. Τέλος τέθηκε το θέμα της συμμετοχής των αυτοκινήτων της κατηγορίας Ε στην F2 για το 2023.

Δ. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ

Αναλύθηκαν οι ανάγκες του χώρου των αγώνων αυτοκινήτου των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ΜΕΤΑ την αναγνώριση της Ομοσπονδίας. Συμφωνήσαμε όλοι ότι τα παράβολα και οι αυξήσεις είναι εύλογες και, με δεδομένες τις συμμετοχές σε αγώνες, έγινε σαφές ότι επιβαρύνουν ελάχιστα τους αγωνιζόμενους. Συμμεριζόμαστε ότι οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά, ΑΛΛΑ είναι δύσκολες για όλους, αγωνιζόμενους, οργανωτές (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και Ομοσπονδία. Είναι επιτακτική η ανάγκη επιμόρφωσης των στελεχών των αγώνων εντός και εκτός Ελλάδας, η απόκτηση πάσης φύσεως αναγκαίου για την διοργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων εξοπλισμού, η ανάγκη υποδομών, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, διεθνούς εικόνας της χώρας και αξιοπρεπούς παρουσίας.

Η πολιτεία για πρώτη φορά στην ιστορία του motorsport στη χώρα, έδειξε να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα και προσβλέπει πλέον στην συμβολή των αγώνων στην οδική ασφάλεια και την προβολή της χώρας. Όλα αυτά θα πρέπει να μας κάνουν υπερήφανους όταν επιτυγχάνονται, γιατί μας αφορούν ΟΛΟΥΣ. Δεν είναι δυνατόν όμως να αναφερόμαστε – “επιλέγουμε” κανονισμούς FIA ή τον Αθλητικό νόμο μόνο όταν επιλεκτικά μας “βολεύει”, αγωνιζόμενους, οργανωτές ή Ομοσπονδία.

Το σημαντικότερο θέμα το οποίο ετέθη σε σχέση με τις αυξήσεις των παραβόλων είναι ότι στα ΠΡΩΤΑ χρόνια της ΟΜΑΕ οι μειώσεις των παραβόλων ήταν της τάξης του 25-30%. Είναι άδικο να θεωρούνται υπερβολικές οι αυξήσεις του 15-20% , μετά από σχεδόν ΔΕΚΑ χρόνια.

Δόθηκαν παραδείγματα, με κορυφαίο την αύξηση στο Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο.

Ε. ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ

Αναλύθηκαν τα πεπραγμένα στον τομέα της προβολής και συμφώνησαν οι παριστάμενοι σε όλα. Βεβαίως η προβολή δεν έχει όριο, και με δεδομένες τις συνθήκες θα βελτιωθεί.

Παρότι οι εκπρόσωποι συμφώνησαν στις αυξήσεις των παραβόλων, στον τομέα της προβολής και στις επιμέρους τροποποιήσεις του προτεινόμενου τεχνικού κανονισμού σε σχέση με τα ελαστικά και το βάρος της κατηγορίας Ε10, η τελική τοποθέτησή τους ήταν ή όλα αναστέλλονται ή δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή σε κανένα τομέα.

Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική και όχι ο λαϊκισμός και οι προσωπικές επιδιώξεις.

ΟΜΑΕ-ΕΠΑ