Print this page
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 18:28

Εις μνήμην: Θανάσης Χαρμάνης (1949-2017)

Η οικογένεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως και των Εκδόσεων, έχασε τον Θανάση Χαρμάνη, σε ηλικία 68 ετών, την περίοδο των Χριστουγέννων του 2017.

Ο Θανάσης Χαρμάνης γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Βόλο, σπούδασε Μαθηματικά στην Πάτρα και -μετά το αρχικό του ενδιαφέρον για τις μοτοσικλέτες- σύντομα ξεκίνησε να αγωνίζεται σε Ράλλυ και Ράλλυ 4x4. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε αγώνες ακριβείας ιστορικών αυτοκινήτων (Regularity).

Παράλληλα με τους πρώτους του αγώνες, ο Θανάσης Χαρμάνης ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 στα Εξάρχεια την πορεία του στις εκδόσεις ανοίγοντας τον οίκο «Ανδρομέδα», ο οποίος το 1978 έδωσε τη θέση του στις «Εκδόσεις Ύψιλον». Ο συγκεκριμένος οίκος κυκλοφόρησε το 2002 το βιβλίο «Ειδική μου Διαδρομή» του Σαράντη Αποστολίδη, θρυλικού συνοδηγού του Σταύρου Ζαλμά, του Τζώννυ Πεσμαζόγλου, του Λάκη Φωτιάδη κ.ά.

Επί τέσσερις δεκαετίες, οι «Εκδόσεις Ύψιλον» και ο Θανάσης Χαρμάνης προχώρησαν σε περισσότερες από επτακόσιες εκδόσεις πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Από τους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές της γενιάς του '70 και τον Κορνήλιο Καστοριάδη, μέχρι τους κορυφαίους Έλληνες του 20ου αιώνα -Ελύτης, Εγγονόπουλος- και κλασσικούς συγγραφείς της ευρωπαϊκής -Τζέιμς Τζόις, Σάμιουελ Μπέκετ- ή λατινοαμερικάνικης -Χούλιο Κορτάσαρ- ή μεταμοντέρνας αμερικανικής -Τόμας Πίντσον- λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.

Ο Θανάσης Χαρμάνης απεβίωσε στις 23 Δεκεμβρίου 2017, και κηδεύθηκε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου. Η ΟΜΑΕ απευθύνει τα ειλικρινή της συλληπητήρια στους συγγενείς και οικείους του, και κρατά τη μνήμη ενός καλλιεργημένου, προσφιλούς και ικανότατου οδηγού των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου.

(Το γραφείο Τύπου της ΟΜΑΕ ευχαριστεί θερμά τον κ. Τάσο Αρωνίτη για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών από το αρχείο του).

Στο Ράλλυ Ακρόπολις του 1996 ο Θανάσης Χαρμάνης αγωνίστηκε με Subaru Legacy και συνοδηγό τον Γιάννη Κουτσουφλάκη

1997: σε Ράλλυ Σπριντ της ΕΛΠΑ στην Ανάβυσσο, με τη Μαρία Παυλή-Κορρέ στο δεξί μπάκετ του Mitsubishi Pajero

 

Στα μπάκετ της Alfetta, με τον Μακάριο Παναγιώτου δεξία του, στο 25o Ράλλυ Παλάδιο του 2004

Στο Τατόι με Saab 96 το 2008, με συνοδηγό τον Ευριπίδη Κορρέ

Αποχαιρετισμός... Ο Θανάσης Χαρμάνης έξω από την Επίδαυρο, στον αγώνα Regularity Historic Ναύπλιο το 2010, με την υπέροχη Lancia Flavia Coupe

Last modified on Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 13:31