04192024Παρ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Δεκέμβριος 2020

Τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Γιώργου Σωτηριάδη, διακεκριμένου οδηγού Ράλλυ των δεκαετιών του 1970 και ’80 από τη Βόρεια Ελλάδα, εκφράζει η ΟΜΑΕ. Ο Γιώργος Σωτηριάδης «έφυγε» από κοντά μας την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, σε ηλικία 71 ετών.

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Θεσσαλονικείς οδηγούς, του Αυτοκινητικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (ΑΟΘ), με ορισμένα από τα κορυφαία αγωνιστικά αυτοκίνητα της εποχής. Πέραν των διάφορων εκδοχών του Ford Escort με το οποίο κυρίως συνδέθηκε, διακρίθηκε επίσης στα μπάκετ των NSU TT, BMW 2002 και Toyota Corolla.

Ξεκίνησε την αγωνιστική του δραστηριότητα το 1970 με Fiat 128 με συνοδηγό, τα πρώτα χρόνια, το Θεόδωρο Διαμαντίδη, πριν αρχίσει τη συνεργασία του με τον Γιάννη Κέπετζη. Μαζί δημιούργησαν ένα από τα πιο σπουδαία δίδυμα οδηγού-συνοδηγού της Βόρειας Ελλάδας κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, τέσσερις φορές το Ράλλυ Θερμαϊκού και το Κύπελλο Βορείου Ελλάδος.

Ο Γιώργος Σωτηριάδης επισήμως αποχώρησε από τους αγώνες αυτοκινήτου το 1983 (οπότε και αγωνιζόταν με συνοδηγό τον Γιάννη Λυκάκη), αλλά ποτέ δεν έμεινε μακριά από την αγάπη του για αυτούς. Η τελευταία φορά που κάθισε στο αγωνιστικό μπάκετ ήταν στην Πανελλήνια Εκδήλωση Βετεράνων του Α.Ο.Θ., το 2014.

Η ΟΜΑΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Γιώργου Σωτηριάδη για την απώλεια ενός ευγενούς, καλλιεργημένου ανθρώπου και ταλαντούχου οδηγού, που θα λείψει από όλους μας.

Η ΟΜΑΕ-ΕΠΑ ευχαριστεί τους αξιότιμους κυρίους/ες αθλητές και αθλήτριες, τις διοικήσεις και τα μέλη των Σωματείων, τα στελέχη, τους κριτές και τους παντός είδους εμπλεκόμενους με τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, καθώς στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια να κρατήσουμε «ζωντανούς» μέσα στο 2020 τους αγώνες Αυτοκινήτου και Καρτ στην Ελλάδα.

Αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά στην οποία βιώσαμε πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες καταστάσεις σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και αντιμετωπίσαμε, στο επίπεδο του εφικτού, σχεδόν όλα τα προβλήματα που εμπόδισαν την διοργάνωση των αγώνων Πρωταθλημάτων, Κυπέλων και λοιπών θεσμών.

Δυστυχώς το δεύτερο κύμα του Covid-19 δεν άφησε τα παραπάνω να ολοκληρωθούν όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί. Βέβαια αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνέβη και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) να τροποποιεί και να προσαρμόζει τις διοργανώσεις της στα νέα δεδομένα.

Σε εθνικό επίπεδο, αισθανόμενοι ευθύνη απέναντι σε όλους όσους τόλμησαν, κόπιασαν, επένδυσαν και ξόδεψαν για να συμμετέχουν στους αγώνες που διοργάνωσαν τα Σωματεία της Ομοσπονδίας μας, αποφασίζουμε την απονομή των τίτλων όλων των προκηρυγμένων Πρωταθλημάτων, Κυπέλων και Επάθλων του 2020 με βάση τη βαθμολογία όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την χρονική στιγμή της διακοπής τους λόγω του επιβεβλημένου lockdown από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, αμέσως μόλις οι συνθήκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιτρέψουν, και ιδανικά μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2021, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στις αντίστοιχες καθιερωμένες απονομές των Πρωταθλημάτων Αυτοκινήτου και Καρτ 2020 αλλά και 2019.

Επιπλέον, στο άμεσο μέλλον θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις προκηρύξεις όλων των παραπάνω θεσμών για το 2021 επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ΟΜΑΕ-ΕΠΑ δουλεύει μεθοδικά για να εξασφαλίσει την ομαλή τέλεση των αγώνων Αυτοκινήτου και Καρτ.

 

Ο πρόεδρος της ΕΠ.Α.
Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Με ιδιαίτερη θλίψη η ΟΜΑΕ πληροφορήθηκε την απώλεια ενός αξιόλογου και ευγενούς ανθρώπου του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας μας, του Νίκου Μιχαλόπουλου, σε ηλικία 76 ετών, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος υπήρξε για περισσότερα από 50 χρόνια οδηγός Ράλλυ, μηχανικός, Τεχνικός Έφορος και Αλυτάρχης. Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1944 και ενεπλάκη στους αγώνες αυτοκινήτου σε εφηβική ηλικία - αρχικά, από το 1963, ως μηχανικός του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου στην NSU.

Το 1969 επέστρεψε στην πόλη του, την Πάτρα, και ξεκίνησε να αγωνίζεται σε Ράλλυ. Το 1973 συμμετείχε στον τελευταίο του αγώνα, το 1ο Ηπειρωτικό Ράλλυ, και την ίδια χρονιά ενεπλάκη για πρώτη φορά με τα διοικητικά του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Πατρών (ΑΟΠ). Ωστόσο, συνέχισε για την επόμενη πενταετία να είναι μηχανικός αγωνιζομένων όπως του Ανδρέα Παντελή, του Βασίλη Αναγνώστου, του Αντώνη Κορφιάτη και του Φώτη Βαλσαμή.

Την ίδια εποχή, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, δραστηριοποιήθηκε στους αγώνες ως Τεχνικός Έφορος και από τις αρχές εκείνης του 1990 ως Αλυτάρχης - μέχρι και το 2015 που αποσύρθηκε από τον ενεργό ρόλο, αλλά όχι και από την «οικογένεια» του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Ελλάδας.

Επαγγελματικά, ο Νίκος Μιχαλόπουλος ήταν μηχανικός, διατηρώντας κατά καιρούς την αντιπροσωπεία της Audi-NSU στην Πάτρα και εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Renault, μέχρι το 1989.

Η ΟΜΑΕ εκφράζει στην οικογένεια του Νίκου Μιχαλόπουλου, καθώς και στους οικείους του, τα ειλικρινή της συλλυπητήρια.

  

 

Πιο δύσκολο απ’ ότι αναμενόταν αποδείχθηκε για το πλήρωμα της Step Racing το ACI Rally Monza, ο τελευταίος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, καθώς οι Νίκος Παυλίδης-Allan Harryman είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις συνεχείς εναλλαγές οδοστρώματος και πρόσφυσης, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στα μπάκετ του τελευταίας τεχνολογίας Skoda Fabia Rally2 Evo, βγήκαν αλώβητοι από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, καταφέρνοντας να τερματίσουν στην 47η θέση της γενικής κατάταξης σε έναν αγώνα που έκρυβε παγίδες και οδήγησε πολλά πληρώματα σε εγκατάλειψη.

Μια μικροέξοδος το Σάββατο τους κόστισε αρκετά σε χρόνο, ενώ τρία κλαταρίσματα στο τελευταίο σκέλος της Κυριακής τους στέρησαν τη δυνατότητα να τερματίσουν ψηλότερα στη γενική κατάταξη.

«Αν και ο αγώνας ήταν ασφάλτινος, δεν έλειπαν τα τμήματα που είχαν χώμα και λάσπη, με αποτέλεσμα να πληγώσουμε τα ελαστικά μας, που δεν ήταν κατάλληλα για χώμα, στις τελευταίες ειδικές του αγώνα. Ευτυχώς το σέρβις ήταν δίπλα στη διαδρομή και έτσι δεν ταλαιπωρηθήκαμε», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Παυλίδης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συνοδηγό μου, Allan Harryman, η εμπειρία του οποίου ήταν καθοριστικής σημασίας σε όλο το Ράλλυ».

Στην τρίτη του εμφάνιση με το Skoda Fabia Rally2 Evo, ο Βορειοελλαδίτης οδηγός ευελπιστούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη αγωνιστική εμπειρία με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο στον Ιταλικό αγώνα: «Στόχος μας ήταν να εξοικειωθούμε περισσότερο με το προδιαγραφών R5 αυτοκίνητο, αλλά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα περιμέναμε. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να το μάθουμε όπως ακριβώς θα επιθυμούσαμε.»

Σημασία, ωστόσο, σε έναν τέτοιο απαιτητικό και απρόβλεπτο, όπως αποδείχτηκε, αγώνα έχει ο τερματισμός! Και οι Παυλίδης-Harryman κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους, με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην πίστα της Monza!

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, καθώς καταφέραμε να τερματίσουμε στον πιο δύσκολο αγώνα της καριέρας μας. Έχουμε συμμετάσχει σε Ράλλυ Ακρόπολις, Μόντε Κάρλο και Ράλλυ Μεγάλης Βρετανίας, αγώνες δύσκολους και απαιτητικούς, αλλά εκεί γνωρίζαμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι.

»Σε αυτόν τον αγώνα όλα ήταν πρωτόγνωρα. Πιστεύαμε θα οδηγήσουμε σε καθαρή άσφαλτο πίστας, και φλατ χωμάτινα τμήματα, αλλά μόνο έτσι δεν ήταν. Οι καιρικές συνθήκες δυσχέραιναν το έργο μας καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι επιλογές ελαστικών ήταν «ρώσικη ρουλέτα», ωστόσο πετύχαμε το στόχο μας! Με αυτόν τον τρόπο, στείλαμε και το μήνυμα για το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», δήλωσε ο οδηγός της ομάδας.

Και πρόσθεσε: «Σκοπός του συλλόγου είναι η αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ώστε όποιος χρειάζεται μεταμόσχευση για να ξανακερδίσει τη ζωή, να μπορεί να βρει γρήγορα κι ανέξοδα μόσχευμα στην Ελλάδα. Είμαστε υπερήφανοι που το τριήμερο του αγώνα, το Skoda Fabia Rally2 Evo που οδηγήσαμε πρόβαλλε τον σύλλογο αυτό και ελπίζουμε να βοηθήσαμε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προσπάθεια αυτή.»

Το πλήρωμα της Step Racing στηρίζει το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους. Τα αυτοκόλλητα του Σωματείου κοσμούν το Skoda Fabia Rally2 Evo του πληρώματος!

Σκέλος 1: Σε πρωτόγνωρες συνθήκες!
Σε συνθήκες που δεν είχαν ξανασυναντήσει στην καριέρα τους σε αγώνα ράλλυ, αγωνίστηκαν στο πρώτο σκέλος του ACI Rally Monza οι Νίκος Παυλίδης- Allan Harryman. Το πλήρωμα της Step Racing κατάφερε να επιβιώσει σε ειδικές διαδρομές που δεν θύμιζαν Ράλλυ αλλά «κάτι σαν Ράλλυ», και να βρεθεί στην 56η θέση γενικής σε σύνολο 82 πληρωμάτων

Οδήγηση σε τμήματα της πίστας που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρεγμένα, οδήγηση σε λασπωμένα χωμάτινα κομμάτια, οδήγηση σε γρασίδια, σε λακκούβες με νερό κι όλα αυτά υπό βροχή και ομίχλη περιλάμβανε το μενού του πρώτου σκέλους του τελευταίου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ για το 2020.

Αν προστεθεί και το γεγονός ότι οι μη καταταγμένοι οδηγοί εκκινούσαν ανά 30 δευτερόλεπτα και τα λάθη υπό αυτές τις συνθήκες ήταν εύκολα, καταλαβαίνει κανείς ότι ο αγώνας θύμιζε rallycross με τα αγωνιστικά να πραγματοποιούν προσπεράσεις μέσα στην πίστα.

«Ήταν η πιο δύσκολη αγωνιστική ημέρα της ζωής μας τόσο για μένα, όσο και για τον συνοδηγό μου Allan Harryman που σαφώς έχει περισσότερες εμπειρίες στους αγώνες από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων του ράλλυ!», ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Παυλίδη μετά το σκέλος της Παρασκευής.

Και συνέχισε: «Οδηγήσαμε μυαλωμένα και προσεκτικά, καθώς το λάθος σε αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ εύκολο να γίνει. Όλες οι διαδρομές γλιστρούσαν και μπορούσες πολύ εύκολα να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Δεν είναι τυχαία και τα ουκ ολίγα σταματημένα αγωνιστικά που συναντήσαμε.»

Στον αγώνα συμμετέχουν 92 πληρώματα και προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των ειδικών διαδρομών, τα αγωνιστικά εκκινούσαν με χρονική διαφορά 30 δευτερολέπτων, γεγονός που καθυστέρησε το πλήρωμα της Step Racing: «Συναντήσαμε προπορευόμενα αυτοκίνητα εντός της διαδρομής με αποτέλεσμα να χάσουμε χρόνο. Το θετικό της ημέρας είναι πως σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες βγήκαμε αλώβητοι και μάλιστα βελτιώσαμε τις επιδόσεις μας στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές», δήλωσε ο Παυλίδης.

Επόμενος στόχος για το πλήρωμα της Step Racing είναι η συμμετοχή στο Rallye Monte Carlo 2021, στα μέσα Γενάρη!

Ακολουθήστε μας στο facebook: https://www.facebook.com/StepRacing/  
και ενημερωθείτε για τις δράσεις του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»: https://www.oramaelpidas.gr 

[Δελτίο Τύπου - Step Racing]

Μετά την επέκταση -πέραν της 30ης Νοεμβρίου- της καραντίνας για τον περιορισμό της διασποράς του covid19 στη χώρα μας, και τις νέες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΑΕ αποφάσισε την αναστολή όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων του αυτοκινήτου και του karting του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Η απόφαση ελήφθη βάσει της εγκυκλίου της ΓΓΑ, με τίτλο «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού - 24η Εγκύκλιος» (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/136/οικ.22080) που παρέλαβε η Ομοσπονδία μας στις 30/11.

Με δεδομένο ότι η υγεία όλων στην κοινότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όλων των συμπολιτών μας προέχει, η ΟΜΑΕ εκφράζει τις εγκάρδιες ευχές της να μένετε υγιείς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της κοινωνίας μας.