04202024Σαβ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Ιούλιος 2019

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή της ΚΥΑ με αριθμό Α οικ. 94748-4130, σχετικά με τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος και τη ρύθμιση θεμάτων αγωνιστικών οχημάτων, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια την εγκύκλιο:

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινήσεων για την εφαρμογή της υπ’ αριθ. Α οικ. 94748-4130 (Β’ 570) Κ.Υ.Α. με θέμα «Αντικατάσταση της υπ’ αριθ. Α οικ. 55972/3112/2017 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ 3641/Β’/ 2017) σχετικά με τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος και ρύθμιση θεμάτων αγωνιστικών οχημάτων». 

Σχετ.: 1. Η υπ’ αριθ. Α οικ. 94748/4130/4.02.2019 (Β’ 570) ΚΥΑ.

2. Η υπ. αριθ. A οικ. 32249/1433/24-04-2019 (ΑΔΑ: 9ΟΙ1465ΧΘΞ-ΛΣΡ) Εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Προς την κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής των διαδικασιών που ορίζονται στην με αρ. πρωτ. Α οικ. 94748-4130/4.02.2019 (Β’ 570) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

1. Διά της παρούσης αναστέλλεται εκ νέου η ισχύς του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 4 αυτής, δυνάμει του οποίου ορίζεται ότι «Έως την επανεξέταση του χαρακτηρισμού τους ως ιστορικού ενδιαφέροντος από την Επιτροπή του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους για τους σκοπούς της παρ. 2 του άρθρου 3». Συνακόλουθα, και έως την συγκρότηση και έναρξη του διά του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 4 οριζόμενου έργου της Επιτροπής, και όχι αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου 2019, επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων με έτος πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) από το 1970 και μετέπειτα που έχουν χαρακτηριστεί και καθοριστεί ως ιστορικού ενδιαφέροντος με βάση προγενέστερες διατάξεις, για τους σκοπούς της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της υπ’ αριθ. Α οικ. 94748-4130/4.02.2019 Κ.Υ.Α.

2. Διά της παρούσης, αίρεται ο χρονικός περιορισμός της προϋπόθεσης (γ) που τίθεται δυνάμει της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της υπ. αρ. Α οικ. 94748- 4130/4.02.2019 Κ.Υ.Α. αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία των οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος για τους σκοπούς της επισκευής επιτρεπόμενης, εφεξής, της μετακίνησης αυτών από το χώρο στάθμευσης προς τον χώρο του συνεργείου, και αντίστροφα, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τηρώντας τις λοιπές απαιτήσεις της οικείας παραγράφου του άρθρου 3.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη παρευρέθη το προεδρείο της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, με κύριους άξονες συζήτησης τα θέματα που αφορούν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της χώρας μας - μεταξύ των οποίων και το μέλλον του Ράλλυ Ακρόπολις, του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις και άλλων διεθνών αγώνων για τους οποίους η ΟΜΑΕ είτε έχει δεσμευθεί, είτε τους έχει αναλάβει.

Η αίσθηση που αποκόμισαν τα Στελέχη της ΟΜΑΕ είναι ότι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα αφετηρία, όπου το Υφυπουργείο και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας.

Ακολουθεί, αυτούσιο, το Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε σήμερα (26 Ιουλίου 2019), στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.gga.gov.gr), η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρύτατη σύσκεψη για τον επαναπροσδιορισμό στο αγωνιστικό καλεντάρι των αγώνων, του εμβληματικού για τη χώρα, "Ράλλυ Ακρόπολις", πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με την παρουσία και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά. 

Συμμετείχαν, πέραν του προεδρείου της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εκπρόσωπος του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο νέος Δήμαρχος Κορίνθου, Βασίλης Νανόπουλος και ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου, Τάσος Σακελλαρίου.

Προσδιορίστηκαν, έπειτα από την αναλυτική ενημέρωση του προέδρου της ΟΜΑΕ, Δημήτρη Μιχελακάκη, για τις αγωνιστικές και οικονομικές προϋποθέσεις, εκείνες οι πρώτες ενέργειες που απαιτούνται, ώστε η άνοιξη του 2019 να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που το "Ράλλυ Ακρόπολις" δεν διεξήχθη.

Επισημάνθηκαν, επιπλέον, τα ισχυρά οικονομικά και τουριστικά οφέλη που προκύπτουν, αλλά και η σημαντική ευκαιρία για να συνδεθεί, αυτός ο σπουδαίος διεθνής αγώνας, με τα απαραίτητα κοινωνικά μηνύματα για την "οδική ασφάλεια και συμπεριφορά" στη χώρα.

Διαπιστώθηκε, τέλος, από τον κ. Αυγενάκη, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες, με το τόσο ζεστό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι δύο Περιφέρειες και οι μεγάλοι Δήμοι εντός αυτών, ώστε να υπάρξει πλέον ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την, εκ νέου, σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού, αλλά και τη διαρκή εξέλιξή του.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο 9ο «Laser Derma Med» ΡΑΛΛΥ ΣΠΡΙΝΤ ΑΙΓΙΟΥ, το Σαββατοκύριακο 20 κ 21 Ιουλίου, που διοργανώθηκε από την Αγωνιστική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Αιγίου, Α.Λ.Μ.Α.. Ο αγώνας ήταν ο τρίτος γύρος του Κυπέλλου Ράλλυ Σπριντ Νοτίου Ελλάδας. Ταχύτεροι όλων ήταν οι περσινοί νικητές του Ράλλυ Σπρίντ, Αυγερόπουλος Χρήστος και Γιαβάσης Στράτος με Peugeot 106 S16, σημειώνοντας μια πάρα πολύ καλή επίδοση τόσο την μέρα όσο και την νύχτα και έτσι έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά για του χρόνου.

Στην δεύτερη θέση “σκαρφάλωσαν” οι Αμαξόπουλος Δημήτρης και Μωραΐτη Χαρά με Peugeot 106 S16 της κλάσης Ν2 που κοίταξαν στα μάτια δυνατότερα αυτοκίνητα και έκαναν εκπληκτικές επιδόσεις. Την τρίτη θέση κατέκτησαν οι Καλαϊτζιάν Ιωάννης και Καλογηράτου Μαργιάννα με Ford Puma kit car, μετά από μάχη που είχαν με τον τέταρτο Γάτσο Βασίλη και Αμαρνατίδου Μαρία με Citroen Saxo VTS. Στην πέμπτη θέση της Γενικής Κατάταξης ακολούθησαν οι Αρέθας Σπύρος και Παπαδόπουλος Γιάννης με Peugeot 106 S16 ενώ την εξάδα έκλεισαν λίγο πιο πίσω οι Σουλάνης Γιάννης και Καϊπαλέξης Γιώργος με Suzuki Swift 1300.

Oι Μπουροθανασόπουλος Χάρης και Πρινέας Στέλιος με Honda Civic ήταν οι ταχύτεροι στην κατάταξη για τους αθλητές της ΑΛΜΑ Αιγίου. Ακολούθησαν οι Καρούζος Γεώργιος – Μπράβος Παναγιώτης με Toyota Corolla AE86 1600 και οι Κονδύλης Παναγιώτης – Σταμόπουλος Αντώνιος με Peugeot 106 Rallye οι οποίοι επανεκκίνησαν τον αγώνα την Κυριακή υπό το καθεστώς RALLY 2.

Από τα 28 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή, εκκίνησαν το Σάββατο το βράδυ από την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων τα 26 για το πρώτο σκέλος του αγώνα, που περιελάμβανε ένα νυχτερινό πέρασμα της ΕΔ-ΦΤΕΡΗ. Μια ειδική διαδρομή που αποτελεί κατά γενική ομολογία των οδηγών μία από τις καλύτερες αγωνιστικές διαδρομές στην Ελλάδα ίσως και στην Ευρώπη. Παρών στην εκκίνηση, το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Μιχελακάκης Δημήτρης καθώς και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος που μίλησε με θερμά λόγια για το ράλλυ σπριντ και την ΑΛΜΑ Αιγίου. “Είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας που προβάλλει την περιοχή μας” τόνισε μεταξύ άλλων. Παρόντες ήταν ακόμη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μπούνιας, ο πρόεδρος του ΝΠΠΔ Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στράτος Βαρδάκης και Γιώτα Γκρέμου.

Σκέλος 1
Ξεκινώντας η επεισοδιακή ΕΔ-ΦΤΕΡΗ1 μόλις στο πέμπτο πέρασμα είχαμε το πρώτο συμβάν. Το πλήρωμα των Καραθανάση Νίκου και Βασίλη, μετά από κλατάρισμα είχαν μικρή έξοδο από το οδόστρωμα. Εκεί κάποια ξερόχορτα λόγω θερμοκρασιών του αυτοκινήτου έπιασαν φωτιά και η οργάνωση διέκοψε τον αγώνα και έστειλε το ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα του αγώνα, για να μην επεκταθεί η φωτιά. Παράλληλα στο σημείο έστειλε και το γερανό για να απομακρύνει το αυτοκίνητο από το σημείο, το οποίο ευτυχώς δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά από την φωτιά, μιας και η επέμβαση της οργάνωσης ήταν άμεση. Τα επόμενα τρία αυτοκίνητα που βρίσκονταν στην ΕΔ είδαν κόκκινη σημαία και τερμάτισαν την ΕΔ ως απλή και πήραν έναν μέσο χρόνο.

Στη συνέχεια το Νο18 οι Παναγιώτης Κώστας και Μπακόπουλος Κων/νος είχαν και αυτοί έξοδο και προσέκρουσαν χωρίς μεγάλες ζημιές στα πρόσθετα τσιμεντένια τοιχία που είχε τοποθετήσει η οργάνωση για λόγους ασφαλείας, χωρίς τραυματισμούς. Ο αγώνας δεν διεκόπη, συνεχίστηκε κανονικά μέχρι και το Νο20 που είχε την στιγμή του. Το Νο20 με τον Μαυρομάτη Μαρίνο και Πασχαλίδου Θεοδώρα σε ένα γρήγορο αριστερό δεξί S είχε έξοδο, χτύπησαν στο βουνό και το αυτοκίνητο ντεραπάρισε, κλείνοντας τον δρόμο. Το γεγονός έγινε αμέσως αντιληπτό από τον κριτή και ζητήθηκε από το πλήρωμα ασθενοφόρο. Το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αιγίου για προληπτικούς λόγους. Επίσης με γερανό έπρεπε να απομακρυνθεί και το αυτοκίνητο και να καθαριστεί ο δρόμος, γι΄αυτό και ο αγώνας διεκόπη και τα επόμενα πληρώματα τερμάτισαν την ΕΔ ως απλή και πήραν έναν αντιπροσωπευτικό μέσο χρόνο για την κατηγορία τους.

Σκέλος 2
To Σκέλος 2 της Κυριακής κύλισε ομαλά όμως και σε αυτό δεν έλειψαν οι εγκαταλείψεις και οι ατυχίες. Από τα 23 αυτοκίνητα που εκκίνησαν το πρωί τερμάτισαν μετά τις 2 ΕΔ τα 16, χωρίς όμως να χρειαστεί να διακοπεί καθόλου ο αγώνας. Το Νο4 εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη μετά την ΕΔ ΦΤΕΡΗ2, το Νο1 δεν εκκίνησε την ΕΔ λόγω μηχανικού προβλήματος, το Νο15 υπέστη μηχανική βλάβη μέσα στην ειδική, το Νο26 έμεινε μέσα στην ΕΔ από μηχανικό πρόβλημα, το Νο24 έμεινε πριν την αφετηρία της ΕΔ και Νο28 έφτασε στο SERVICE αλλά δεν συνέχισε τον αγώνα. Το διήμερο έκλεισε με την απονομή των επάθλων στους νικητές, που έγινε μπροστά στον Πύργο του Αιγίου μέσα σε ευχάριστο και διασκεδαστικό κλίμα.

Για ακόμη μία φορά η ΑΛΜΑ θα ήθελε να ευχαριστήσει τα πληρώματα μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους υποστηρικτές του ράλλυ. Η μεγάλη και απαιτητική αυτή διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμβολή και βοήθεια του Δήμου Αιγιαλείας, των φορέων και υπηρεσιών αυτού, καθώς και τους υποστηρικτές και χορηγούς. Το ΝΠΔΔ Αιγιαλείας που μας στηρίζει οικονομικά και υλικά. Τον μέγα χορηγό “Laser Derma Med”, το κέντρο αισθητικής ιατρικής και αποτρίχωσης laser (βλ. laserdermamed.gr), όπου εξασφάλισε την δωρεάν διαμονή για τα πληρώματα που θα συμμετείχαν εκτός νομού Αχαΐας. Την BKP Cars and Racing Team, το Ρεκτιφιέ ΟΤΕΜ, τα κατάστημα Ανταλλακτικών Παπαδόπουλος Λάμπης και το KTEO AIΓΙΟΥ. Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας «protionline.gr», «ΠΡΩΤΗ της Αιγιάλειας» και «time2rally.gr» για τις δημοσιεύσεις τους και τις αναφορές τους. Επίσης ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς που βοήθησαν με τις χορηγίες τους για ακόμα μία χρονιά γεμίζοντας το σχετικό φυλλάδιο – οδηγό για τον αγώνα.

Ραντεβού για του χρόνου στον πιο συναρπαστικό αγώνα-πρόκληση για κάθε γνήσιο Rallyman!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με τις καιρικές συνθήκες να είναι ιδανικές για οδηγούς και θεατές η 18η Ανάβαση Δημητσάνας - Ζυγοβιστίου αποτέλεσε την καλοκαιρινή γιορτή του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της χώρας μας. Για ακόμη μια χρονιά η ομορφιά της ευρύτερης περιοχής καθώς και το εορταστικό πνεύμα του αγώνα έβαλε τις βάσεις για το σκηνικό που θα επακολουθούσε. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε κάθε σημείο της διαδρομής για να απολαύσει τα θεαματικά περάσματα των 71 συμμετεχόντων.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο θεσμός του Ενιαίου Skoda άνοιξε την δράση στην 18η Ανάβαση Δημητσάνας - Ζυγοβιστίου, με τις μάχες ανάμεσα στους οδηγούς του θεσμού να κρίνονται στα δέκατα του δευτερολέπτου. Μεγάλος νικητής της ημέρας ήταν ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (Skoda Fabia 1.2 Turbo), ο οποίος επικράτησε και στους δυο αγώνες. Πίσω του βρέθηκαν στον πρώτο αγώνα οι Σπυρίδων Γαλεράκης και Κωνσταντίνος Γιαννίκος με το ίδιο αυτοκίνητο. Στον δεύτερο αγώνα οι πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι με την μόνη αλλαγή να είναι στην δεύτερη και τρίτη θέση. Αυτή τη φορά ο Κωνσταντίνος Γιαννίκος επικράτησε του Σπυρίδωνα Γαλεράκη για την δεύτερη θέση με τον Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο να κάνει το απόλυτο και στους δυο αγώνες κατακτώντας άλλη μία νίκη. Χαρακτηριστικό του μεγάλου ανταγωνισμού είναι πως ο πρώτος με τον ενδέκατο είχε διαφορά λιγότερο από 2,5 δευτερολέπτα.

Στα έως 1400cc, νικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Καπουρελάκος (Simca Rallye 2), ο οποίος ξεπέρασε τις ατυχίες των χρονομετρημένων δοκιμών οδήγησε γρήγορα και σταθερά επικρατώντας του αειθαλή Γεωργίου Μάγγελ (Suzuki GTI).

Για τα 1401 έως 1600cc, απόλυτος κυρίαρχος ήταν ο Αλέξανδρος Τσιόγκας (Citroen AX Sport), ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του, οδήγησε ταχύτατα και στα δυο σκέλη επικρατώντας των Ιωάννη Δρακόπουλου (Peugeot 106 S16), και Αθανασίου Γαλανόπουλου (Citroen Saxo VTS).

Η μεγάλη μάχη και ανατροπή της ημέρας έγινε στα 1601 έως 2000cc. Η ωραία μονομαχία που είχε ξεκινήσει από τις χρονομετρημένες δοκιμές μεταξύ του Γεωργίου Ντέκα (Citroen Savo VTS), και Σταύρου Χατούπη (Opel Corsa), συνεχίστηκε και στον αγώνα προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις στους θεατές. Στο πρώτο σκέλος ο Γεώργιος Ντέκας ήταν ταχύτερος του Σταύρου Χατούπη με ελάχιστη διαφορά να τους χωρίζει κάνοντας τη συνέχεια του αγώνα αμφίρροπη. Στο δεύτερο σκέλος ο Σταύρος Χατούπης έκανε την αντεπίθεση του και πέτυχε ταχύτερο χρόνο επικρατώντας του Γεωργίου Ντέκα «κλέβοντας» την νίκη για μόλις 3 εκατοστά του δευτερολέπτου. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Αναστάσιος Τζαβάρας (Opel Astra GSI).

Στα πάνω από 2000cc, νικητής αναδείχθηκε ο Γεώργιος Κωνσταντακόπουλος (Mitsubishi Lancer EVO VIII), επικρατώντας και στα δυο σκέλη του αγώνα. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο ανταγωνιστικός Ιωάννης Ποτουρίδης (Subaru Impreza 555), με τον Χρήστο Παλαιολόγο (Mitsubishi Lancer EVO VIII), να συμπληρώνει την τριάδα.

Για την Formula Saloon (κεντρική φωτογραφία), ο Παναγιώτης Παρθένης (Mitsubishi EVO IX), ήταν ο ταχύτερος όλων σημειώνοντας στο πρώτο σκέλος 1:38.83, χρόνο που ήταν ο ταχύτερος του διήμερου. Στο δεύτερο σκέλος απλά έπρεπε να κινηθεί έξυπνα για να πάρει την νίκη. Πίσω του βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Τσαφαράς (Ford Escort RS Cosworth), με τον Χρήστο Ξυνή(BMW 3 E36), να κλείνει την τριάδα.

Δηλώσεις πρωταγωνιστών:

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος Skoda Fabia 1.2 Turbo Νικητής ΕΝΙΑΙΟ SKoda
«Είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα στον σημερινό αγώνα, κάναμε δυο περάσματα χωρίς λάθη. Στον πρώτο αγώνα κάναμε το 1 - 3 γα την ομάδα μου, και στον δεύτερο αγώνα το 1 - 2 που ήταν και ο στόχος μας. Να συγχαρώ όλους τους οδηγούς που βρέθηκαν στην ανάβαση και εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ.»

Κωνσταντίνος Καπουρελάκος Simca Rallye 2 Νικητής Ν, Α, Ε έως 1400
«Είμαστε χαρούμενοι που λάβαμε μέρος στην 18η Ανάβαση Δημητσάνας - Ζυγοβιστίου. Καταφέραμε την πρώτη θέση μετά την ατυχία στις χρονομετρημένες δοκιμές. Όλα κύλησαν ομαλά, ευχαριστηθήκαμε τον αγώνα. Συγχαρητήρια σε όλους.»

Αλέξανδρος Τσιόγκας Citroen AX Sport Νικητής Ν, Α, Ε πάνω από 1400 έως 1600cc
«Ο αγώνας κύλησε θετικά για εμάς, ο στόχος μας ήταν να δοκιμάσουμε το αυτοκίνητο και να το φέρουμε λίγο πιο κοντά οδηγικά σε μένα. Κάναμε κάποιες μικροαλλαγές ανάμεσα στα σκέλη και καταφέραμε να επιτύχουμε έναν πολύ καλό χρόνο. Ευχαριστώ πολυ την ομάδα μου που δούλεψε άψογα.»

Σταύρος Χατούπης Opel Corsa Νικητής Ν, Α, Ε πάνω από 1600 έως 2000cc
«Ο αγώνας ήταν πολυ όμορφος, είχαμε μια πολύ ωραία μάχη με τον Γιώργο Ντέκα όλο το Σαββατοκύριακο. Στο πρώτο σκέλος είχαμε χρησιμοποιημένα ελαστικά, στο δεύτερο σκέλος βάλαμε τα σλικ και το αυτοκίνητο εγινε άμεσα καλύτερο και κάναμε καλύτερα περάσματα. Διασκεδάσαμε παρά πολυ στον συγκεκριμένο αγώνα, ευχαριστούμε για όλα.»

Γεώργιος Κωνσταντακόπουλος Mitsubishi Lancer EVO VIII Νικητής Ν, Α , Ε πάνω από 2000cc
«Ο αγώνας ήταν πολυ όμορφος, είχαμε δουλέψει αρκετά πάνω στο αμάξι και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Το αυτοκίνητο δούλεψε άρτια και καταφέραμε έναν πολυ καλό χρόνο.»

Παναγιώτης Παρθένης Mitsubishi EVO IX Νικητής Formula Saloon
«Ο αγώνας ήταν υπέροχος για εμάς, καταφέραμε να επικρατήσουμε κάνοντας ένα πολυ καλο χρόνο, που επιδέχεται βελτίωση. Κάναμε κάποιες αλλαγές στο σασμάν για να δοκιμάσουμε κάποιες νέες ρυθμίσεις και είμαστε χαρούμενοι που όλα πήγαν όπως έπρεπε. και πάλι συγχαρητήρια στην διοργανώτρια λέσχη.»

Να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές του αγώνα που στήριξαν έμπρακτα την 18η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου καθώς και συνολικά τον Ελληνικό Μηχανοκίνητο Αθλητισμό σε όλες τις μορφές του. Συγκεκριμένα την SEAJETS και την εταιρία αναψυκτικών ΛΟΥΞ που είναι οι χορηγοί του αγώνα, καθώς και τους υποστηρικτές, Terra’sSport, Bilstein, Φάρμα Κεχαγιά, MandanisCarParts, TomazoService, TechSupport.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η Ανάβαση Δημητσάνας έχει συνδέσει το όνομά της με το SEAJETS ΣΟΑΑ Ενιαίο Skoda άρρηκτα, καθώς τρία χρόνια πριν ήταν ο αγώνας που αποτέλεσε την πρεμιέρα του θεσμού. Φέτος ο αγώνας που διοργάνωσε το Σωματείο Start Line προσμέτρησε και πάλι στο Ενιαίο ως ο 7ος και 8ος αυτού και προσέλκυσε 11 οδηγούς.

Η κατάσταση των Skoda Fabia 1.2 TSI ήταν φέτος πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2017. Μεγαλύτερη ιπποδύναμη και αρκετές αλλαγές, αλλά και μεγαλύτερη εμπειρία από τους οδηγούς σε μια δύσκολη και απαιτητική Ανάβαση που απαιτεί πολλή μελέτη και εξοικείωση. Το υψόμετρο της Γορτυνίας πάντως αποδεικνύεται αστάθμητος παράγοντας κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δημιούργησε αρκετές σπαζοκεφαλιές σε επίπεδο ρυθμίσεων. Παρόλα αυτά τα περάσματα των αυτοκινήτων του SEAJETS ΣΟΑΑ Ενιαίου Skoda ήταν αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι και αυτής της Ανάβασης.

Οι σπαζοκεφαλιές δεν φάνηκε να πτοούν τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο αλλά και την ομάδα του συνολικά που είχε ένα σπουδαίο Σαββατοκύριακο σε επίπεδο βαθμολογίας. Ο Πρωταθλητής Νέων του 2018 «σάρωσε» στη Δημητσάνα. Σημείωσε τον καλύτερο χρόνο σε δύο από τα τρία σκέλη του Σαββάτου και πήρε και τις δύο διαθέσιμες νίκες της Κυριακής στη Γενική αλλά και στους Νέους.

Το πρώτο σκέλος της Δημητσάνας ήταν ένας από τους πιο σφιχτούς αγώνες στην ιστορία του Ενιαίου, με πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα σε όλους. Πίσω από τον νικητή ολοκλήρωσε ο Σπύρος Γαλεράκης. Ο Γαλεράκης το Σάββατο ξεκίνησε εντυπωσιακά. Το 1:58.88 όπου σταμάτησε το χρονόμετρο στο πρώτο χρονομετρημένο των δοκιμών παρέμεινε ως ρεκόρ ανάβασης για το Ενιαίο, καθώς είναι ο καλύτερος χρόνος από Fabia στον αγώνα. Στο πρώτο σκέλος του αγώνα ωστόσο έμεινε 2,5 δέκατα πίσω από τον Χαραλαμπόπουλο.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννίκος ήταν τρίτος άλλα 5 δέκατα πιο πίσω και νικητής των άνω των 30 ετών ήταν ο Στάθης Κουκέας ο οποίος απείχε μόλις δύο εκατοστά από τον Γιαννίκο. Εικόνα συνηθισμένη εξάλλου στο Ενιαίο, όπου οι διαφορές είναι πάντα μικρές.

Το εντυπωσιακό ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι και στις πιο πίσω θέσεις οι διαφορές δεν αυξήθηκαν. Ο Ταξιάρχης Ασημακόπουλος ήταν ελάχιστα πιο πίσω πέμπτος και επικράτησε για μόλις δύο δέκατα του Δημήτρη Ρεμέντζη. Ο Μιχάλης Δουλτσίνος δεν έκανε το καλό σκέλος που είχε δείξει ότι θα μπορούσε έτσι ακολούθησε σχεδόν 1.8 δευτερόλεπτα πίσω από την κορυφή, ενώ πίσω του σε μια μάχη για την κατηγορία άνω των 30 ετών ο «LeMan» επικράτησε οριακά του Γιώργου Σαρταμπάκου και ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας. Αλέξανδρος Χαλιβελάκης και «Ilio» είχαν τη δική τους μάχη για τον ένα βαθμό της δεκάδας τον οποίο πήρε τελικά ο Χαλιβελάκης, όντας ταχύτερος ένα εκατοστό.

Στο δεύτερο σκέλος οι διαφορές μεγάλωσαν κυρίως λόγω της ψυχολογίας και ίσως λόγω ελαφρώς διαφορετικών συνθηκών, όπως αυτές τις διαμόρφωσε η ζέστη του καλοκαιριάτικου μεσημεριού. Ο Χαραλαμπόπουλος κινήθηκε ακόμη πιο γρήγορα, έστω και για μερικά δέκατα, όπως και ο Γιαννίκος ο οποίος συμπλήρωσε το 1-2 της ομάδας. Ο Γαλεράκης έχασε το ένα δέκατο που αποδείχτηκε αρκετό για να τον ρίξει στην τρίτη θέση και ο Ασημακόπουλος επίσης βελτιώθηκε ελάχιστα δέκατα για να πάρει την τέταρτη θέση και να αφήσει πίσω του τον Δουλτσίνο.

Ο τοπικός ήρωας της Δημητσάνας, ο Ασημακόπουλος, είχε όλο το Σαββατοκύριακο την αμέριστη συμπαράσταση των συμπατριωτών του στην ευρύτερη περιοχή. Τους τίμησε δεόντως κάνοντας τον πιο ανταγωνιστικό αγώνα της καριέρας του στο Ενιαίο, ήταν εμφανές όμως ότι ήθελε, αν μη τι άλλο μια θέση στο βάθρο και δεν το απόλαυσε όσο θα έπρεπε.

Το ίδιο ισχύει εξάλλου και για τον Κουκέα ο οποίος αυτό το Σαββατοκύριακο δεν μπόρεσε να βρει τον κατάλληλο συνδυασμό όλων των παραγόντων που του έχουν φέρει την επιτυχία στο παρελθόν. Δοκίμασε πολλά πράγματα στο αυτοκίνητο, αλλά και οδηγικά, χωρίς όμως να σημειώσει μια επίδοση κάτω από τα δύο λεπτά που ήταν ο στόχος του. Έτσι έμεινε έβδομος στο 2ο σκέλος, πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και δεύτερος ανάμεσα στους άνω των 30 ετών. Τη νίκη εκεί πήρε ο Ρεμέντζης, ο οποίος και σε αυτόν τον αγώνα οδήγησε έδειξε το ταλέντο του, όντας ανάμεσα στους κορυφαίους χωρίς μάλιστα να έχει «δουλέψει» και την Ανάβαση όσο θα ήθελε.

Το βάθρο των πρεσβύτερων συμπλήρωσε ο Γιώργος Σαρταμπάκος ο οποίος ήταν πιστός στο… ραντεβού αυτό. Από το Σάββατο είχε και καλή διάθεση και σωστά πατήματα, τα οποία δεν έχασε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα παρά τις όποιες δοκιμές μπορεί να έκανε για κάτι καλύτερο, έτσι δικαιωματικά πανηγύρισε την τρίτη θέση. Πίσω του βρέθηκε ο Χαλιβελάκης και την δεκάδα συμπλήρωσε ο «LeMan» ο οποίος τερμάτισε τον αγώνα όπως όπως, καθώς το Fabia δεν του έκανε το χατήρι να δουλέψει σωστά στη διαδρομή.

Επόμενος αγώνας για το SEAJETS ΣΟΑΑ Ενιαίο Skoda είναι στις Σέρρες στις 19-20 Οκτωβρίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ