03282024Πεμ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Δεκέμβριος 2017

Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, ο Διαμαντής Τζαμπάζης -με τον Γιώργο Πολυζώη στο δεξί μπάκετ του Skoda Fabia R5- πέρασε ξανά τα ελληνικά σύνορα συμμετέχοντας στο 9ο Ronde di Sperlonga της Ιταλίας - αγώνα στον οποίο είχε αγωνιστεί τελευταία φορά το 2015.

Ο -φιλικός- αγώνας περιλάμβανε τέσσερα περάσματα από την Ειδική Διαδρομή «La Magliana», μήκους 10 χιλιομέτρων, έξω από την παραλιακή πόλη Sperlonga, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης.

Στην κορυφή των 120 συμμετεχόντων αυτών, οι τέσσερις αγωνίζονταν με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, οι έντεκα με R5, και ένας με S2000. Στο πρώτο πέρασμα το ελληνικό πλήρωμα είχε μια σχετικά ανώδυνη έξοδο, χωρίς να «τραυματίσει» ιδιαίτερα στο ρύγχος του αυτοκινήτου. Στο δεύτερο πέρασμα ο Δ. Τζαμπάζης σημείωσε τον 13ο χρόνο της γενικής, όμως στο τρίτο ένα ελαφρύ χτύπημα στον πίσω αριστερό τροχό -μετά το πρώτο χιλιόμετρο- προκάλεσε ζημιά στην ανάρτηση και τον άφησε οριστικά εκτός αγώνα.

«Πιστεύω ότι μπορούσαμε να κατεβάσουμε κι άλλο το χρόνο μας. Βλέποντας και από το χρόνο που κρατούσε μέχρι τότε ο Γιώργος [Πολυζώης], υποθέτω ότι θα ήμασταν πολύ ταχύτεροι», είπε ο Έλληνας οδηγός.

«Αυτή είναι μια από τις πιο ωραίες Ειδικές Διαδρομές της Ιταλίας. Ξεκινάει στενή, μετά μοιάζει με Ανάβαση, και ακολουθεί ένα κατηφορικό τμήμα που θυμίζει το Καράβωμα (σ.σ.: στο Πήλιο). Σ' αυτό το τμήμα όποια κομμάτια του δρόμου δεν τα έβλεπε ο ήλιος έκρυβαν υγρασία».

«Ήταν μια γιορτή για τους οδηγούς, που την ευχαριστήθηκαν και οι θεατές. Ένας εξαιρετικός αγώνας, με τρομερή οργάνωση, σωστά μέτρα ασφάλειας, αρκετούς ενδιάμεσους, πολλά ασθενοφόρα και ελικόπτερο», συνέχισε ο Δ. Τζαμπάζης.

 

Τέλος, μιλώντας για τα αγωνιστικά πλάνα του για το 2018, κατέληξε: «Θα ξεκινήσουμε από το Ράλλυ Λαμίας, και θα δούμε να καταφέρουμε να κάνουμε έναν ή δύο αγώνες στο εξωτερικό. Εύχομαι καλή χρονιά στην ΟΜΑΕ και σε όλους τους οδηγούς».

Σε δύο βασικούς άξονες κινήθηκε η συνάντηση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου με τους οδηγούς των αγώνων ράλι και ταχύτητας. Στην ενίσχυση της φωνής των οδηγών μέσω του Σ.Ο.Α.Α., γύρω από τα τεκταινόμενα στους ελληνικούς αγώνες και στις εφικτές προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους αγώνες του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Στα γραφεία του Συνδέσμου στον Πειραιά, βρέθηκαν περισσότεροι από 50 οδηγοί που δραστηριοποιούνται στους αγώνες ράλι και ταχύτητας, εκφράζοντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι των οδηγών και παράλληλα τονίζοντας χωρίς την παραμικρή διαφωνία, πως οι πρωταγωνιστές των αγώνων στη χώρα μας, θέλουν να είναι ενωμένοι με γνώμονα την ασφάλεια , τους ποιοτικούς αγώνες και την προσέλκυση νέων ανθρώπωνκαι θεατών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγώνες ταχύτητας οι οδηγοί συμφώνησαν παμψηφεί να μεταφερθεί στην Ομοσπονδία η πρόταση να εναρμονιστούν οι κατηγορίες και κλάσεις με τους κανονισμούς των Αναβάσεων, προκειμένου οι αγώνες ταχύτητας να συγκεντρώνουν περισσότερες συμμετοχές. Παράλληλα να γίνονται μονοί αγώνες με περισσότερους γύρους (15-20), ενώ να υπάρξουν περισσότερα σεμινάρια εκπαίδευσης στελεχών των αγώνων, ώστε να διασφαλίζεται το ενδιαφέρον και η ασφάλεια στους αγώνες ταχύτητας με τον ανάλογο και απαιτούμενο σχεδιασμό.

Το θέμα της ασφάλειας αλλά και βασικά θέματα που απασχολούν το Σύνδεσμο στο σύνολο των αγώνων συζητήθηκε και με τους οδηγούς ράλι. Εκεί το σώμα αποφάσισε σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί ερωτηματολόγιο που θα απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς ώστε να προκύψει ποια σημεία των ελληνικών αγώνων ράλι δεν ικανοποιούν τους οδηγούς και σε ποιο ποσοστό. Έτσι θα γίνει εφικτό να εξεταστούν αλλαγές και να προταθούν στην ΟΜΑΕ συγκροτημένα, εμπεριστατωμένα και σε ρεαλιστική βάση. Τις προτάσεις αυτές θα καταθέσει στην Ομοσπονδία, επιτροπή που προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση αποτελούμενη από τους Νικόλα Περατινό, Τάκη Κουτσίκο, Λεωνίδα Κύρκο, Γιώργο Καϊτατζή, Γιώργο Πολυζώη και Σάββα Ποτουρίδη.

Τέλος ο Σ.Ο.Α.Α. ανακοινώνει το SEAJETS Ενιαίο SkodaCup που θα περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες ράλι και θα αφορά τους συμμετέχοντες με SkodaFabia 1.2 TSI του ΣΟΑΑ Ενιαίου Skoda. Το συγκεκριμένο έπαθλο θα ξεκινήσει από το Αττικό Ράλι στις 24 Φεβρoυαρίου και θα περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες συνολικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμά του SEAJETS Ενιαίο SkodaCup είναι:
24 Φεβρουαρίου Ράλι Αττικό
21-22 Απριλίου Άγιος Μερκούριος
12-13 Μαΐου Ράλι Λαμίας
24-25 Νεομβρίου Ράλι Παλάδιο

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ανακοίνωσε επισήμως, με επιστολή της στην ΟΜΑΕ, την απόφασή της Γενικής Συνέλευσης της 8ης Δεκεμβρίου 2017 η οποία επιβάλλει τη μεταφορά της εξουσιοδότησης της FIA (Sporting Power / Pouvoir Sportif) από την ΕΛΠΑ στην ΟΜΑΕ - και, μάλιστα, επ' αόριστον.

Σημειώνουμε ότι, μέχρι σήμερα, η εξουσιοδότηση αυτή δινόταν κατ' έτος.

Η απόφαση είχε ληφθεί ήδη τον Ιούνιο του 2017, όμως τώρα έλαβε και την οριστική επικύρωσή της από τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση στις Επιτροπές της FIA, η ΟΜΑΕ διατηρεί το δικαίωμα να αποστέλλει παρατηρητές σε οποιαδήποτε εξ αυτών.

Μαζί με τo 2017 κλείνει και ο πρώτος χρόνος ζωής του Επάθλου DirtGames. Από την πρώτη του χρονιά διεξαγωγής ο νεοσύστατος θεσμός κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από πλευράς συμμετοχών, με αποκορύφωμα τον Τελικό των Μεγάρων με 102 συμμετοχές (30 Kartcrossκαι 72 αγωνιστικά αυτοκίνητα!), όσο και από πλευράς θεάματος και προσέλευσης θεατών.

Εν αναμονή της επικύρωσης της τελικής βαθμολογίας από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ), ας δούμε ποίοι επικράτησαν στα επιμέρους έπαθλα.

Στην κατηγορία των 600 κ.εκ. νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Ζυμαρίδης, οδηγώντας έναSR Kartcross600. Στην πολυπληθέστερη κατηγορία του DirtGamesChallenge, όπου βαθμολογήθηκαν 18 οδηγοί, ο ίδιος, με δύο νίκες, μια δεύτερη και μία τέταρτη θέση, συγκέντρωσε 80 βαθμούς και επικράτησε του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου (70 β.) και του Γιάννη Χεκιμιάν (63 β.) που τερμάτισαν στη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα, οδηγώντας Speedcar 2 και Speedcar GreeceXtrem. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος με SR Kartcross, πέμπτος ο Βασίλης Παπαφιλίππου με Speedcar Xtrem και έκτος ο “Filon” με Semog Throphy

Νικητής στην κατηγορία των 750 κ.εκ. ήταν και πάλι ο Γιώργος Ζυμαρίδης. Ο 37χρονος επιχειρηματίας, οδηγώντας τοSpeedcar Xtrem 750, κέρδισε τους τρεις από τους τέσσερις αγώνες της χρονιάς και κατέκτησε τον τίτλο με σχετική άνεση. Αυτός είναι ο τρίτος τίτλος που κατακτά ο Γιώργος Ζυμαρίδης στην καριέρα του, μετά το 2004 και το Κύπελλο Ασφάλτου στο Yaris Cup και το έπαθλο των 600 κ.εκ. φέτος.
Δεύτερος τερμάτισε ο Χαράλαμπος Γαζετάς και τρίτος ο Μιχάλης Τακιδέλης, όλοι με Speedcar Xtrem 750.

O Επαμεινώνδας Καρανικόλας ήταν ο νικητής στην κατηγορία Open του Dirt Games Challenge 2017. Οδηγώντας ένα Custom Autocross, κέρδισε και τους τέσσερις αγώνες του επάθλου της κατηγορία Open, κατακτώντας έτσι τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του!Γεννημένος στις 6 Ιουλίου του 1986, ο Καρανικόλας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός με πτυχίο και στην Οικονομία και Διοίκηση.Ο πρώτος του αγώνας ήταν ως συνοδηγός το 2016 στο Rally Sprint Αγ. Μερκούρης, ενώ για πρώτη φοράαγωνίστηκε από τη θέση του οδηγού στον εναρκτήριο αγώνα του Dirt Games Challenge 2017 στην Κόρινθο.
Στη δεύτερη θέση της κατηγορίας Open τερμάτισε ο Παναγιώτης Αποστόλου με Speedcar 1000 κ.εκ και στην τρίτη ο Κοσμάς Βαρθαλίτης με CustomKartcross 1000 κ.εκ.

H οργανωτική ομάδα των DirtGames θα ήθελε να ευχαριστήσει την ΟΜΑΕ, που δέχτηκε την εισήγηση και προκήρυξε για πρώτη φορά το έπαθλο, τις λέσχες και τα στελέχη που διοργάνωσαν του αγώνες του επάθλου, όλους του αγωνιζόμενους με Kartcrossκαι Αγωνιστικά Αυτοκίνητα, που συμμετείχαν στους αγώνες και όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού που στήριξαν τον θεσμό.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς που πίστεψαν και στήριξαν την προσπάθειά μας: την ENPOHellas και τα λιπαντικά ENEOS, τη Subaru Πλειάδες Motors, τη USAGGreece, τη Racecraft, την GarminGreece, την Παύλος Πέττας Επισκευές Ζαντών, την Ολυμπία Οδό, το περιοδικό 4Τροχοί και την CosmoteTV που κάλυψε τηλεοπτικά όλους τους αγώνες!

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το DirtGames 2018 με νέες προκλήσεις και εκπλήξεις, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2018! ._Δελτίο Τύπου


Μια σειρά από σημαντικά επίκαιρα θέματα των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου, καθώς και τον απολογισμό του 2017, ανέπτυξε η διοίκηση της ΟΜΑΕ και της Επιτροπής Αγώνων (ΕΠΑ) στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που παρευρέθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (18/12) στην ενημερωτική συνάντηση στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε μεταξύ άλλων τα προβλήματα της διεξαγωγής του Ράλλυ Ακρόπολις του 2017 και τις προκλήσεις της οργάνωσής του στις 1-3 Ιουνίου 2018, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει διεθνώς η μορφή αγώνων Ράλλυ, καθώς και στους λόγους που οδήγησαν στη μη διεξαγωγή του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις το 2017.

Επιπλέον, ο κ. Μιχελακάκης μίλησε για την εμβάθυνση της Διοίκησης του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έχει πετύχει η ΟΜΑΕ τα τελευταία χρόνια με την ενεργοποίηση των Εποπτικών και Πειθαρχικών οργάνων και με την «κατάκτηση» του ΑΣΕΑΔ, καθώς και για τις προσπάθειες προβολής των αγώνων, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αγωνιζόμενων και το θέμα των πινακίδων των Ιστορικών αυτοκινήτων - για το οποίο αναμένονται οι τελικές εξελίξεις από τα αρμόδια υπουργεία και τους επίσημους φορείς.

Στη συνέχεια, ο λόγος πέρασε στην πρόεδρο της ΕΠΑ. Η κα Ανίτα Πασαλή ανέφερε το περιεχόμενο της Επιστολής της FIA που η ΟΜΑΕ παρέλαβε το ίδιο πρωί πριν τη συνάντηση - επιστολή με την οποία η Διεθνής Ομοσπονδία ενημέρωσε ότι η Γενική της Συνέλευση την 8η Δεκεμβρίου επέβαλλε τη μεταφορά της εξουσιοδότησης της διεξαγωγής αγώνων (Sporting Power) από την ΕΛΠΑ στην ΟΜΑΕ για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Η κα Πασαλή αποκατέστησε την αλήθεια μιας σειράς δημοσιευμάτων που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παραπληροφορούσαν για τη σχέση της ΟΜΑΕ με τη FIA και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις Επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Τέλος, ανέπτυξε με επιχειρήματα και με στατιστικές αναλύσεις τα κριτήρια για τη σύνταξη του Προγράμματος και των Προκήρυξεων των αγώνων αυτοκινήτου του 2018, και ανέπτυξε το -σχετικό με την αξιολόγηση των αγώνων- άρθρο 19 και τους στόχους προβολής και αναβάθμισης των αγώνων για τη νέα αγωνιστική χρονιά.